Moody's zhoršila rating NWR, varuje před ztrátami

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Ratingová agentura Moody's dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti české těžební společnosti New World Resources (NWR) o dva stupně na úroveň Caa3. Upozornila, že možné změny v kapitálové struktuře podniku by mohly přinést ztráty majitelům dluhopisů. NWR je majitelem producenta černého uhlí OKD.

Společnost NWR minulý týden oznámila, že chce podrobit analýze svou kapitálovou strukturu. K úvahám o restrukturalizaci ji přiměl pokračující pokles cen uhlí na světových trzích, blížící se konec platnosti revolvingového úvěru 100 milionů eur, přibližně 2,75 miliardy korun, a probíhající revize odhadu nerostných zásob.

Moody's zároveň snížila NWR podle serveru Patria online také hodnocení seniorních zajištěných dluhopisů splatných v roce 2018 na „Caa2“ z „B3“ a rating seniorních nezajištěných dluhopisů 2021 na „Ca“ z „Caa3“. Výhled všech ratingových známek je negativní a Moody’s připouští možnost dalšího zhoršení.

„Snižujeme ratingy NWR, jelikož se domníváme, že možnost restrukturalizace kapitálu v důsledku pokračujícího zhoršování situace na trhu s uhlím by mohla přinést ztráty současným držitelům dluhopisů společnosti, což by znamenalo její neschopnost dostát svým závazkům,“ uvedla podle Patrie agentura Moody's.

Vývoj akcií NWR za pět let:Graf 27. 1. 2014.Graf 27. 1. 2014. | capkova@mf.cz

Investoři, kteří nakoupili dluhopisy těžební skupiny, už najali právní poradce ohledně dalšího postupu při ochraně hodnoty svých investic, uvedla v pátek agentura Bloomberg. Jako jeden z motivů jmenovala fakt, že se NWR nebyla schopna dohodnout na prodloužení úvěrové linky v rozsahu 100 milionů eur.

Doporučení „prodat“

Patria v návaznosti na komentář k oznámení revize kapitálové struktury snížila šestiměsíční cílovou cenu pro akcie NWR na 15 korun z předchozích 25 a doporučuje „prodat“.

NWR předpokládá, že vzhledem k poklesu cen uhlí se značně sníží zásoby, které je ekonomicky výhodné vytěžit. Právě kvůli tomu, že se těžba nevyplácí, NWR chce zavřít Důl Paskov na Frýdecko-Místecku. O případném angažmá státu ohledně OKD, které Důl Paskov patří, má být jasno do konce března. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.

Moody’s oznámila podle Patrie předpoklad, že NWR bude mít dostatek likvidity na provoz na příštích šest až 12 měsíců. Kladně hodnotí úspěšné zavedení některých restrukturalizačních opatření v roce 2013, jako například omezení některých aktivit nebo dohoda na dodatcích k úvěru Exportní úvěrové agentury (ECA) a na pozastavení jeho testování.

„Tyto faktory nicméně nejsou dostatečnou kompenzací dalšího zhoršování podmínek na trhu, které je významnou zátěží pro schopnost společnosti tvořit cash flow. Vyhlídky oživení jsou v současnosti velmi skromné, což může dále vytvářet tlak na dodatečné změny v kapitálové struktuře,“ uvedla Moody's.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala. NWR je kotována na burze v Londýně, Praze a Varšavě.