Na český trh míří tisíce boxů na energii ze slunce

Plzeňská firma NetPro systems právě pracuje na padesáti pilotních instalacích svého úložiště energie nazvaného EnergyCloud.

Plzeňská firma NetPro systems právě pracuje na padesáti pilotních instalacích svého úložiště energie nazvaného EnergyCloud. Zdroj: profimedia

Rychle rostoucí „zelený byznys“ založený na tom, že se elektřina vyrobená ze slunce či větru shromažďuje a spotřebovává na stejném místě, zažívá boom nejen ve světě. Vlastní prodej bateriových úložišť na elektřinu z domácích solárních elektráren by v Česku měl začít už za pár měsíců. Hlavní hráči – plzeňská NetPro systems a Olife Source patřící exřediteli Českých drah Petru Žaludovi – již dokončují nutné certifikace.

Ceny úložišť pro solární elektrárny začínají na 250 tisících. Lidé pořizující si elektrárnu s úložištěm ale mohou získat statisícovou dotaci od státu.

NetPro systems zatím instaluje úložiště v rámci pilotního projektu. „Pracujeme na padesáti pilotních instalacích,“ uvedl Tadeáš Tesař, manažer prodeje NetPro systems. Žaludova firma Olife, jejíž hlavní činností je vývoj a výroba revoluční lithiové startovací autobaterie, která má nahradit nynější akumulátory na bázi olova, zatím zpracovává podrobnější prodejní plán.

„Těžko se zjišťuje, kolik je opravdu instalovaných solárních panelů. Ale chceme se dostat na tisíce kusů,“ tvrdí Žaluda. Konkurenční NetPro systems už má tisícovku zájemců v pořadníku, baterie by měli dostat příští rok. Tuzemským výrobcům konkuruje německý systém firmy Sonnen majetkově propojený se společností ČEZ. Ten už první baterie českým zákazníkům instaloval.

„Chceme se dostat k lidem, kteří mají solární panely na střechách, anebo i k těm, kteří mají auta na elektřinu, jsou to logicky také naši potenciální klienti,“ popsal záměr Žaluda s tím, že má-li být provoz elektromobilu opravdu ekologický, měl by se nabíjet z úložiště zásobovaného sluneční či větrnou energií.

Poměrně vysoká investice

Většímu rozšíření baterií, které dokážou zásobovat domácnost sluneční elektřinou i večer nebo když je zataženo, brání cena. Za úložiště s kapacitou 7,5 kilowattu, jež se hodí k elektrárně o ploše třiceti metrů čtverečních, zájemce u Olife zaplatí nejspíš zhruba 300 tisíc korun. Plzeňští konkurenti budou nabízet základní sedmikilowattovou verzi za 250 tisíc. Od státu pak mohou domácnosti na pořízení úložiště spolu se solární elektrárnou získat dotaci sto tisíc korun z programu Nová zelená úsporám. To podle obou výrobců výrazně zkrátí návratnost investice.

O nejvyšší dotaci zatím podle Státního fondu životního prostředí zažádalo 57 domácností, jež získají celkem 5,8 milionu korun.

Zájem o dotované soláry roste
Celkem 265 žádostí o podporu v sumě 15,5 milionu korun dorazilo od loňska na Státní fond životního prostředí, kdy byl vypsán program Nová zelená úsporám. Ta umožňuje získat dotaci na pořízení domácí solární elektrárny. Největší zájem – 102 žádostí – je o pořízení menší elektrárny se střídačem za 5,7 milionu korun. O dotaci na kombinaci elektrárny a bojleru na ohřev vody žádalo 99 domácností, což představuje sumu 3,5 milionu korun. „Zaznamenáváme zvyšující se zájem o získání podpory na fotovoltaické systémy v rodinných domech, nejvíce jich přišlo v červnu,“ potvrdila mluvčí SFŽP Lucie Früblingová.

Muskova Tesla bude prodávat bateriové systémy pro domácnosti