Nábytkáři rekordně rostou, zákazníci přesto nakupují hlavně z Polska

Továrna Steelcase ve Stříbře

Továrna Steelcase ve Stříbře Zdroj: ctk

Nábytkářům se už dlouho nedařilo tak dobře jako loni. Jejich tržby se podle Českého statistického úřadu zvýšily meziročně o třináct procent. To je nejsilnější růst za posledních patnáct let. Podle odhadu Asociace českých nábytkářů se tak hodnota produkce sektoru vyšplhala zhruba na 40 miliard korun.

Tahounem odvětví je vývoz. Na domácím trhu odbyt paradoxně mírně klesl. „Řada Čechů volí levnější nábytek z dovozu, zatímco kvalitní český nábytek si užívají spotřebitelé na západ od našich hranic,“ uvedl tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

Příjmy výrobců z exportu vzrostly téměř o třetinu, což byl spolu s automobilkami nejsilnější růst ze všech sledovaných sektorů průmyslu. Stejně tak rekordní je čistá bilance tuzemského nábytkářského sektoru. Po odečtení importu byly loni české firmy v plusu 5,9 miliardy korun.

„Podle statistických údajů se daří exportovat nábytek z kovu, dále lékařský nábytek a sedací nábytek. Ukazuje to, že se daří nábytku s vyšší přidanou hodnotou, který není jednoduché vyrábět kdekoli. Ať už jsou to kancelářské židle nebo sofistikovaná lůžka do nemocnic, ale i náročný čalouněný nábytek,“ doplnil představitel nábytkářské asociace.

Na veletrzích je plno

Dobrou náladu na zahraničních trzích potvrzuje tradiční výrobce ohýbaného nábytku Ton z Bystřice pod Hostýnem. Podle mluvčí podniku Ivany Kocourkové měly firmy letos problém se například vůbec probojovat na prestižní nábytkářský veletrh v Miláně. Výstavní plochy jsou všechny zamluvené. Firma loni dodávala nábytek například do kaváren Starbucks po celých USA, do zdravotního centra Samsungu v Soulu nebo do americké hotelové sítě Marriot.

O třicet procent vyskočil export také velkému výrobci koupelnového nábytku Intedoor. České rodinné firmě vyrábějící v Cvikově se podařilo na začátku letošního roku uzavřít unikátní dohodu s německou MHK Group. Intedooru to otevřelo dveře na 600 nových prodejních míst v Německu.

Nejvíce nábytku se doveze z Polska

Tradičně nejsilnější dovoz nábytku do České republiky je z Polska. Loni se ho do Česka přivezlo za 2,2 miliardy korun. Číslo je však stále nižší než před krizí. Přesto byla minulý rok bilance vzájemného obchodu s nábytkem mezi Čechy a Poláky 1,7 miliardy korun v neprospěch Čechů, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Na číslech nezkazily nic ani předsudky, které vůči výrobkům od severních sousedů často panují.

„Dovoz nábytku z Polska je mimo jiné silný kvůli tomu, že tamní výrobci dokážou dělat kvalitní zboží, které se, jako v našem případě, úspěšně prodává i na západoevropských trzích,“ uvedla Lenka Heuerová, která v České republice zastupuje velký polský holding Nowy Styl Group. Jeho majitel Adam Krzanowski získal loni v Polsku ocenění Podnikatel roku.

Hodnota vyvezeného a dovezeného nábytkuHodnota vyvezeného a dovezeného nábytku|E15

Velký skok v posledních letech zažil import nábytku z Číny. Předloni se poprvé dostal přes miliardu. Loni se podle ČSÚ dále zvýšil na 1,2 miliardy. „V těchto případech se jedná o dovoz levnějšího nábytku,“ poznamenal tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

Navzdory tomu bude podle představitele asociace Česko nadále hlavně exportérem, když se loni celkově vyvezlo nábytku za 15,3 miliardy korun a dovoz představoval 9,3 miliardy. Dalšímu růstu přispěje mimo jiné také nová továrna americké společnosti Steelcase, jež patří mezi největší producenty kancelářského nábytku na světě. V současnosti startuje výrobu ve Stříbře.