Němcům se nedaří plnit své cíle energetických úspor

Ilustrační foto větrné elektrárny

Ilustrační foto větrné elektrárny Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Německé vládě se nadaří plnit energetické cíle. Selhává v oblasti snižování emisí CO2 i v úsporách energie. 

V roce 2010 si berlínská vláda dala za úkol, že do roku 2020 sníží spotřebu primární energie o 20 % oproti roku 2008.  Prozatím jsou ale energetické úspory pouze šestiprocentní, což spůsobuje hlavně komplikovaná dotační politika země.

Nejen výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů, které neprodukují skleníkové plyny, ale také energetické úspory mají být hnací silou v úsilí snižovat dopady lidské činnosti na životní prostředí.

Už před deseti lety si Německo stanovilo cíl snižovat spotřebu energií a založilo federální agenturu pro energetickou účinnost BfEE.

Poměr vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů v energetických mixech mnoha států je pozorně sledován. O zelené energetice se pravidelně píše v médiích, naproti tomu téma energetických úspor je neoprávněně opomíjeno.

Bez úspor to dlouhodobě nepůjde 

Pokud se ale nepodaří do roku 2050 výrazně snížit spotřebu energie, nebude možné držet v chodu ani ekonomiku pouze na základě energie vyrobené z obnovitelných zdrojů, upozornil německý deník Die Welt.

Ředitel vládní agentury pro hospodářství a export BAFA Andreas Obersteller přiznal, že vládní plány se nedaří plnit.

V roce 2010 si berlínská vláda v energetické koncepci stanovila cíl, že sníží spotřebu primární energie do roku 2020 o dvacet procent ve srovnání s rokem 2008.

„V současné době to je šest procent,“ připustil Obersteller s tím, že cíl není možné za poslední dva roky zbývající do “deadlinu” dohnat.

V letech 2015 až 2017 se spotřeba energie v Německu vůbec nesnižovala, naopak rostla o jedno procento ročně. V loňském roce sice k poklesu spotřeby energie došlo, ale to bylo způsobeno mírnou zimou.

Pokračování článku si můžete přečíst na webu Peak.cz >>>