Německá vláda se chystá získat podíl v německém dovozci ruského plynu Uniper

Klesající dodávky plynu přiměly energetické společnosti v celé Evropě k drahým nákupům suroviny do zásob.

Klesající dodávky plynu přiměly energetické společnosti v celé Evropě k drahým nákupům suroviny do zásob. Zdroj: Reuters

Berlín podle deníku Handelsblatt jedná o nákupu balíku nových akcií energetické společnosti Uniper, čímž by ve firmě získal čtvrtinový podíl. Nominální cena jedné akcie má činit 1,70 eura a objem transakce se bude pohybovat mezi třemi až pěti miliardami eur (až 124 miliard korun). Energetická společnost na dotaz agentury Reuters nereagovala, ministerstvo financí se odmítlo vyjádřit.

Německá vláda se chystá získat podíl v německé energetické společnosti Uniper, který je největším odběratelem ruského plynu v Německu. Informoval o tom list Handelsblatt. Firma jako první v Německu varovala před dopady nedostatku a vysokých cen plynu v důsledku omezování dodávek suroviny z Ruska do Evropy.

O tom, že vláda jedná s Uniperem o stabilizačních opatřeních, informovalo už minulý týden německé ministerstvo hospodářství. Generální ředitel Uniperu Klaus-Dieter Maubach tehdy uvedl, že jednání zahrnují možné záruky, zvýšení úvěrových rámců nebo i převzetí podílu v Uniperu ze strany státu.

Německá vláda schválila novelu zákona umožňující jí zachránit energetické společnosti, které se dostanou do finančních potíží kvůli prudkému růstu cen energií. Chce tak zabránit řetězové reakci, která by nakonec dopadla na spotřebitele.

Úprava zákona zahrnuje mechanismus, který náklady na rostoucí ceny plynu rozděluje rovnoměrně mezi všechny spotřebitele. V případě výrazného narušení dovozu plynu bude možné aktivovat doložku o úpravě ceny.

"Oba nástroje podléhají přísným podmínkám a v současné době nemají být spuštěny," uvedlo ministerstvo hospodářství. "Situace na trhu s plynem je napjatá a my bohužel nemůžeme vyloučit zhoršení situace," uvedl v prohlášení šéf resortu Robert Habeck.

Klesající dodávky plynu přiměly energetické společnosti v celé Evropě k drahým nákupům suroviny do zásob. Evropské vlády v obavách z dopadů vysoké inflace omezují ceny, které mohou dodavatelé účtovat spotřebitelům. To vede ke krachu mnoha energetických společností.