Německo hledá náhradu Nord Streamu 1. K plynovodu ze Španělska má výhrady Francie

Plynovod Nord Stream 1 stojí, Německo řeší náhradu dodávek.

Plynovod Nord Stream 1 stojí, Německo řeší náhradu dodávek. Zdroj: Reuters

Rusko by mohlo plyn do Evropy poslat jinudy, Západ je však přesvědčen, že nechce.
Plynovod Nord Stream 1 stojí, Německo řeší náhradu dodávek.
Plynovod Nord Stream 1 stojí, Německo řeší náhradu dodávek.
Místo pro budoucí plovoucí terminál LNG v německém přístavu Elbehafen.
Do nizozemského Eemshavenu, kde má mít část kapacity Česko, připlouvá prvního mobilní terminál LNG.
7
Fotogalerie

Rusko v posledních dnech ještě vystupňovalo tlak na Evropu, když uzavřelo klíčový plynovod Nord Stream 1 (NS1). Země na kontinentu urychleně hledají způsoby, jak získat plyn odjinud. Německo, kam pozastavené potrubí vedené po dně Baltu primárně přivádělo surovinu, by rádo oživilo projekt rour z Francie do Španělska. Plynovod Midcat by tak napojil největší evropskou ekonomiku na rozsáhlou jihoevropskou LNG kapacitu. Paříž se však vůči němu staví rezervovaně. Tvrdí, že je třeba najít rychlejší řešení, kterým je budování plovoucích terminálů LNG na severu kontinentu.

Ohlášená odstávka NS1 měla původně skončit v sobotu, ale Gazprom oznámil, že údržba odhalila závady a do jejich odstranění zůstane potrubí mimo provoz. V pondělí pak mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že dodávky selhávají vinou protiruských sankcí. Nebudou tak podle něj v plném rozsahu obnoveny, dokud Západ postihy nezruší.

V reakci na dění cena zemního plynu v pondělí v nizozemském virtuálním obchodním uzlu TTF nejprve stoupla, následně však šla dolů. V úterý se  pohybovala kolem 220 eur za megawatthodinu, čili hluboko pod 340 eury, kam se vyšplhala před více než týdnem.

Epicentrum: Hejtmani o cenách energií

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Evropské zásobníky se dosud plnily relativně rychle i přes silné omezení toku v NS1, nyní se však situace může zkomplikovat. „Vzhledem k napjatým dodávkám tuto zimu nelze v závislosti na počasí vyloučit povinné omezování plynu pro nepodstatná průmyslová odvětví, nebo dokonce plynové výpadky,“ uvedli podle Bloombergu analytici banky JP Morgan.

Midcat umožní využít LNG infrastruktury na jihu

Unijní země se proto všemožně snaží zajistit náhradu za ruský plyn. Německý kancléř Olaf Scholz se minulý týden shodl se španělským premiérem Pedrem Sánchezem na potřebě oživit projekt Midcat, který by přes Pyreneje a Francii propojil obě země.

Záměrem je maximalizovat využití zkapalněného plynu ze třetích zemí ve střední Evropě. Španělsko je totiž unijní velmocí v kapacitě LNG terminálů, dohromady s Portugalskem jich má sedm, navíc je rourami napojené na Alžírsko.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!