Německo kolíkuje hřiště pro energetiku budoucnosti

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Budoucnost energetiky se nyní v Česku smrskla do politické bitvy o prolomení limitů pro těžbu hnědého uhlí. Obnovitelné zdroje mají stále cejch tunelování, a když už se o ně politici zajímají, tak spíše v zákulisním boji o budoucí podobu energetického zákona, kde se pokouší dát znovu slušně vydělat již existujícím solárním parkům.

V kontrastu k české realitě se německá vláda připravuje na skok do éry, kdy energetika bude moci fungovat i s vysokým podílem obnovitelných zdrojů. Ministr hospodářství Sigmar Gabriel představil hlavní body budoucí podoby německého trhu s elektřinou. Ve srovnání s českou diskusí o energetice jde o podnětné čtení.

Němci na nátlak okolních zemí a Evropské komise upustili od dřívějšího plánu, že si vytvoří trh s elektrárenskými kapacitami, které budou stát v záloze pro případ, že přestane foukat vítr a svítit Slunce. Pro tradiční německé energetiky je to rána, protože v kapacitním trhu viděly možnost, jak na čas finančně zachránit ztrátové uhelné a plynové elektrárny.

Odchylka vyjde draho

Místo trhu s kapacitami se Němci chtějí vydat cestou nového trhu s elektřinou. Obchodníci s elektřinou budou mít povinnost nakupovat pro své zákazníky dostatek proudu, aby na trhu nevznikaly situace, kdy na něm bude elektřina chybět. Pokud spotřebu zákazníků neodhadnou nebo nakoupí málo elektřiny, budou platit za vzniklou odchylku vysokou cenu. Obchodníky a velké spotřebitele to podle vlády přiměje k uzavírání dlouhodobých smluv výrobci, což zajistí udržení potřebné elektrárenské kapacity na trhu.

Vyrovnávat kolísání budou i teplárny s kogenerační výrobou

Na vyrovnávání kolísavé výroby větrných a slunečních elektráren by se ve férové soutěži měly podílet nejen elektrárny s pružně měnitelným výkonem, ale také teplárny s kogenerační výrobou, dodávky ze zahraničí, opatření na straně spotřeby či zařízení na skladování energie. Vláda chce například otevřít přístup na trh s regulační energií pro vyrovnávání bilance v elektrizační soustavě pro spotřebitele, kteří dokážou rychle měnit množství odebírané elektřiny. Kvůli motivaci spotřebitelů reformuje vláda i systém síťových poplatků. Výsledkem má být co nejlevnější řízení nerovnováh v síti.

Svobodná cenotvorba

Vláda se zavazuje, že nebude zasahovat do tvorby ceny elektřiny na velkoobchodním trhu. Cena má jasně všem hráčům na trhu ukazovat, kolik elektřiny v danou chvíli na trhu je a podle toho se chovat. Tento princip má být vepsán i do energetického zákona. Svobodnou cenotvorbu si Německo pojistí i s okolními státy společným prohlášením, které tuto cestu bude respektovat.

Nedílnou součástí nového trhu bude budování nových přenosových vedení pro přivedení výkonu ze severu na průmyslový jih země a chytrých sítí. Elektroenergetika se má podle plánu vlády stát prvním plně digitalizovaným odvětvím německé ekonomiky. „Chceme tento inovační boom, protože bude šetřit zdroje a vytvoří prostor pro budoucí růst,“ píše se ve vládním dokumentu.