Německý podnikatel v USA prodává placebo, netají se tím a myslí to vážně

Zeebo pilulky

Zeebo pilulky Zdroj: zeeboeffect.com

Nasypat do krabičky 45 pilulek bez účinné látky, přiznat se k tomu a chtít za to dvacet dolarů. Recese? „Je to vážné míněné podnikání,“ napsal serveru E15 Uwe Heiss, který ve Spojených státech od minulého dubna začala prodávat „čestné placebo“. Opírá se o studie, podle kterých jsou falešné léky účinné i tehdy, pokud pacienti o absenci účinné látky ví.

V pilulkách nazvaných Zeebo Relief je hlavně mikrokrystalická celulóza. „VY jste účinnou látkou,“ píše se na webových stránkách produktu. V Německu narozený podnikatel se k prodávání placebo pilulek nedostal úplně náhodou. Na curyšské prestižní Spolkové technické vysoké škole (pochází z ní 21 držitelů Nobelovy ceny) vystudoval chemii a ekonomii a poté dvacet let pracoval v soukromém zdravotnickém průmyslu.

Před šesti lety si založil společnost vyvíjející mobilní aplikace, s pomocí kterých například autisté mohou sledovat svůj zdravotní stav. Software pro přenosná zařízení doprovází i jeho nejnovější produkt – v doprovodné bezplatné mobilní aplikaci je totiž možné dokonce virtuálně „brát“ pilulky bez nutnosti si je kupovat ve fyzické podobě. Heiss podle rozhovoru se serverem Seven Days věří tomu, že v tomto případě může napomoci fixace některých lidí na jejich mobilní telefony, podobně jako u léků pomáhá rituál jejich konzumace.

„Celé je to o tom, aby si pacienti vytvořili lepší spojení mezi svoji myslí a tělem a důvěřovali si,“ píše Heiss. Poukazuje při tom na studie profesora lékařské fakulty Harvardovy univerzity Teda Kaptchuka. Podle jeho závěrů je placebo účinné i tehdy, pokud pacient ví, že se jedná o lék bez účinné látky. Někteří jeho kolegové ovšem varují před vyvozováním dalekosáhlých závěrů.

Je podstatné zdůraznit, že se jedná pouze o úlevu od symptomů jako je bolest nebo deprese. „Naším cílem je otevřít lidem mysl, aby vědomě zkusili placebo, než se uchýlí ke klasickým pilulkám,“ tvrdí Heiss. „Extremní množství lidí bere léky jen kvůli nepříjemným symptomům. Pacienti by měli mít možnost řešit svoje problémy i jinak než s pomocí produktů farmaceutického průmyslu.“ Podle statistik bere antidepresiva každý desátý Američan a každá čtvrtá žena nad čtyřicet let.

Heiss na stránkách uvádí, že jeho pilulky nejsou lékařským prostředkem, aby se vyhnul problémům s regulačními úřady. Účinky na uživatelích žádným způsobem netestoval a uznává, že jeho placebo pilulky nebudou fungovat pro každého. Vyhýbá se jakýmkoliv garancím. Nevadí mu prý ani obviňování z toho, že je jenom obchodníkem s deštěm. Jeho cílem je prý změnit přemýšlení o léčení, které by se mělo více zaměřovat na samotné pacienty.