Nevyužitý potenciál obnovitelných zdrojů energie je v Česku obrovský, tvrdí ekologové

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Zdroj: Pixels

Obnovitelné zdroje energie
Obnovitelné zdroje energie
Obnovitelné zdroje energie
4
Fotogalerie

Nevyužitý potenciál obnovitelných zdrojů energie je v České republice podle ekologů obrovský. Tvrdí, že je tím dán i jejich malý podíl na celkové výrobě elektřiny. Nejvíce elektřiny v Česku se loni v listopadu i prosinci vyrábělo z hnědého uhlí. Ekologické organizace zároveň kritizují současný návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který podle nich podporuje obnovitelné zdroje pouze minimálně. 

V prosinci 2021 činil podíl hnědého uhlí na celkové výrobě elektřiny v Česku 41,2 procenta a v listopadu 38,8 procenta. Na druhém místě byly jaderné elektrárny, které se na celkové výrobě elektřiny v tuzemsku podílely v prosinci z 33,9 procenta a v listopadu z 35,5 procenta. Vyplývá to z informací v interaktivním modulu oborového webu oEnergetice.cz. Větrné elektrárny se podle něj v prosinci podílely na výrobě elektřiny z 0,9 procenta, solární elektrárny z 0,5 procenta. V listopadu to bylo v obou případech 0,8 procenta.

"Malý podíl obnovitelných zdrojů na výrobě je daný primárně tím, že jich máme velmi málo. Zejména u větru, kdy je instalovaný výkon zanedbatelný, nemůžeme logicky čekat velkou výrobu, i když fouká. Fotovoltaiky budou v listopadu a prosinci vždy vyrábět daleko méně než v letních měsících, ale opět by výroba byla větší, pokud bychom měli větší instalovaný výkon. Nevyužitý potenciál je obrovský," řekl dnes ČTK mluvčí Hnutí Duha Aleš Miklík.

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo návrh nařízení vlády o vymezení rozvoje podporovaných zdrojů energie pro meziresortní připomínkování. Nařízení má stanovit formy podpory či druhy podporovaných zdrojů. Přijetí návrhu je podle úřadu nutné k zajištění rozvoje nových výroben energie z obnovitelných zdrojů a dalších podporovaných zdrojů nebo modernizace současných výroben na energeticky efektivnější. Mají se tím naplnit cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti v období 2021 až 2030.

Miklík uvedl, že pokud ČR využije svůj potenciál, může vyrábět dostatek elektřiny z obnovitelných zdrojů v létě a přebytky ukládat na zimu, například ve formě vodíku. Zmíněný návrh MPO Hnutí Duha podle něj kritizuje. "Aktuální návrh nařízení vlády k zákonu o podporovaných zdrojích například navrhuje podporovat uhelné a plynové teplárny, ale jen pár desítek větrníků a žádnou fotovoltaiku," řekl Miklík.

Návrh MPO kritizuje i Svaz moderní energetiky. Návrh podle něj obsahuje cíle pro rozvoj větrné energetiky nebo kombinované výroby elektřiny a tepla spalováním zemního plynu. I přesto, že ministerstvo průmyslu mohlo navrhnout také cíle pro solární elektrárny, tuto možnost podle svazu nevyužilo. Svaz připomíná, že vláda přitom v programovém prohlášení uvedla, že přispěje k rehabilitaci fotovoltaiky.

"Nová vláda se zavázala k vytvoření takových podmínek, aby byl možný útlum uhelné energetiky v Česku již v roce 2033. Pokud ministerstvo průmyslu nezahrne solární elektrárny mezi podporované zdroje, zříká se tak nejlevnějšího zdroje v našich podmínkách. Přičemž právě solární energetika může přispět k proměně české energetiky," řekl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

S kritikou návrhu ministerstva souhlasí i mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. V posledním desetiletí se zde obnovitelné zdroje podle něj prakticky nestavěly, s výjimkou střešních instalací fotovoltaických elektráren, které ale mají spotřebu lokální a do statistik energetického mixu se výrazně nepromítají. "Uvidíme, zda toto prokletí zlomí nová vláda a především ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Jozefa Síkely (za STAN). Současný návrh na minimální podporu obnovitelných zdrojů a naopak přímé dotace pro uhelné teplárny tímto směrem ale bohužel nejde," uvedl Hrábek.