NWR hlásí ztrátu deset miliard, důl Paskov prý nedokáže udržet

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: NWR

Těžební společnost New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou firmu OKD, měla v prvním pololetí čistou ztrátu 395,7 milionu eur (10,2 miliardy korun). Společnost to oznámila na svých internetových stránkách. Trh však očekával ztrátu okolo 70 milionů eur. Loni ve stejném období hospodařila se ziskem 35 milionů eur.

„Od naší předchozí čtvrtletní zprávy začalo být zřejmé, že ceny uhlí se postupně posouvají k novému dlouhodobému normálu,“ uvedl v pololetní zprávě předseda představenstva NWR Gareth Penny. „Dlouhodobé prostředí nízkých cen uhlí nás vedly k vytvoření nepeněžní opravné položky na naše těžební aktiva v hodnotě 307 milionů eur,“ doplnil.

Tržby společnosti v pololetí činily 493 milionů eur a byly o 29 procent nižší než ve stejném období loňského roku. Provozní ztráta před zdaněním a odpisy (EBITDA) dosáhla 40 milionů eur, loni NWR měla zisk EBITDA 158 milionů eur.

NWR už v prvním čtvrtletí kvůli slabým hospodářským výsledkům oznámila, že se chystá prodat českou koksovnu OKK. Podle pololetní zprávy se o jejím prodeji stále jedná.

Paskov neudržíme, vzkázala firma

NWR nyní také uvedla, že podle jejích zátěžových testů není udržitelné pokračování provozu dolu Paskov. „Vzhledem k tomu, že prodej Paskova se nyní zdá nepravděpodobný, hodnotíme nyní další možnosti, včetně možného dočasného nebo trvalého uzavření dolu. Žádné konečné rozhodnutí zatím nepadlo,“ uvedla NWR v pololetní zprávě. V polovině července přitom společnost uvedla, že prodej dolu Paskov s ohledem na absenci potenciálních zájemců považuje za nepravděpodobný a zvažuje jeho uzavření.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Vývoj akcií NWR na pražské burzeVývoj akcií NWR na pražské burze

NWR za první pololetí přijala opatření k úspoře 60 milionů eur. Jejich součástí bylo snížení nákladů na zaměstnance o osm milionů eur. Ve druhém pololetí chce firma zaměstnanecké náklady snížit o dalších sedm milionů eur a o podmínkách jedná s odbory.

Společnost také uvedla, že snižuje počet administrativních zaměstnanců ve vedení OKD. Potvrdila dřívější oznámení, že by podnik mělo opustit 250 lidí.

NWR v nejbližších letech

Šéf NWR dnes potvrdil dlouhodobou strategickou vizi společnosti. „Stále se soustředíme na koksovatelné uhlí, a přes všechny krátkodobé obtíže a výzvy, jimž v současné době čelíme, i nadále pracujeme na tom, aby se společnost NWR do roku 2017 stane evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí,“ uvedl Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR.

NWR urychlila první fázi strategie do roku 2017 a management NWR se plně soustředí na své aktivity v České republice. „Naším cílem je mít efektivnější, štíhlejší a flexibilnější těžební aktivity do konce roku 2014,“ řekl Gareth Penny. To se však bude mít citelný dopad na provoz NWR v roce 2014. Firma sníží těžbu na úroveň 8-9 milionů tun s 60 procenty koksovatelného uhlí v prodejním mixu. Jednotkové hotovostní náklady na těžbu tuny chce mít ve výši 60 EUR/t, dále nižší režijní náklady a plánuje méně než 100 milionů eur v investicích.

Ačkoli NWR oznámila obrovský odpis aktiv, cena akcie na pražské burze ráno rostla o osm procent, později se růst korigoval. „V případě NWR jde primárně o přežití firmy. A výsledky ukázaly, že jeho pravděpodobnost se zejména díky realizovaným úsporám zvýšila,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Bank s tím, že nižší hodnotu uhelných aktiv již trh dávno započítal do ceny akcií. „Odpis byl jen potvrzením dosavadních trendů,“ dodává Vaníček.