NWR odmítla vyplatit 300 milionů na úrocích

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Těžařská společnost NWR odmítla vyplatit bezmála 300 milionů korun, které dluží na úrocích svým věřitelům. Částku měli dostat držitelé nezajištěných dluhopisů domácího těžaře do dneška. NWR tak poprvé v historii svým věřitelům nezaplatila pravidelnou pololetní úrokovou platbu z dluhu čítajícího takřka čtvrt miliardy eur. Výplatě peněz zabránil konkurenční tábor věřitelů, majitelů zajištěných bondů, kteří tak podle expertů chtějí zabránit odlivu hotovosti z firmy.

„Domnívám se, že nikdo nečekal, že by k výplatě kuponů došlo,“ uvádí Bohumil Trampota z J&T Bank. NWR již před měsícem oznámila, že výplatu úroků z dluhopisů za 225 milionů eur podmíní souhlasem té části věřitelů, která podporuje restrukturalizační plán firmy. S ním souhlasí držitelé zajištěných bondů, naopak proti stojí tábor majitelé nezajištěných dluhopisů. Ti by totiž jeho realizací přišli o tři čtvrtiny své investice. „Držitelé zajištěných dluhopisů nemají důvod souhlasit s tím, aby NWR ztrácela hotovost výplatou úroků,“ říká Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

Úrok měla NWR věřitelům vyplatit už před měsícem. Tehdy však těžař jen oznámil, že o jeho výplatě se bude teprve hlasovat mezi vybranými věřiteli firmy. Ratingová agentura Standard & Poor's v této souvislosti snížila počátkem srpna úvěrový rating NWR do kategorie selektivní platební neschopnosti (SD) z dosavadní známky CC. Učinila tak poté, co firma v červenci nevyplatila splatný úrok z nezajištěných dluhopisů.

Snaha o prosazení restrukturalizačního plánu, který má škrtnout takřka polovinu dluhu firmy, pokračuje mimořádnou valnou hromadou, která je svolána na 20. srpna a schůzemi obou emisí držitelů dluhopisů 29. srpna. Firma chce kromě snížení dluhu získat nový kapitál a plánuje emisi akcií za zhruba 118 milionů eur. „NWR restrukturalizaci podporuje, nicméně jí podle našeho názoru stále chybí souhlas nutného kvanta věřitelů nezajištěné emise,“ dodává Trampota.

Stát by odkoupení zvážil

NWR na začátku července sdělila, že pokud by se s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodla do září, musela by prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelné OKD. Ministr průmyslu Jan Mládek poté po setkání s představiteli NWR prohlásil, že pokud by byla OKD v budoucnu na prodej, stát by její odkoupení zvážil.

Firma patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Vývoj ceny akcií NWR na Pražské burze

Graf 15. 8. 2014.Graf 15. 8. 2014. | lemesani@mf.cz