NWR snížila výhled těžby uhlí, důvodem jsou prý geologické výzvy

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnost NWR, která je majitelem černouhelné OKD, snížila výhled celoroční těžby a prodeje uhlí na 8,75 až devět milionů tun uhlí z předchozího devět až 9,5 milionu tun. Podle analytika to může být předzvěstí dalšího snižování cen produkce v posledním čtvrtletí.

Firma uvedla, že výhled upravila kvůli „neočekávaným geologickým výzvám pro těžbu ve třetím čtvrtletí“. V celoroční produkci NWR předpokládá podíl koksovatelného uhlí mezi 55 a 60 procenty.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze těžba do konce září klesla o devět procent na 6,3 milionu tun a za samotné třetí čtvrtletí se snížila o 15,5 procenta na 1,8 milionu tun.

„Stručná aktualizace vývoje těžby a cen produkce vyznívá skromněji a spolu s pozorovaným poklesem cen uhlí na energetických trzích může být předzvěstí dalšího lehkého poklesu cen produkce v posledním čtvrtletí tohoto roku,“ dodal Hlinomaz.

Vývoj cen akcií NWR na pražské burze:Graf 15. 10. 2014.Graf 15. 10. 2014. | vagaday@mf.cz

Koksovatelné uhlí firma ve třetím čtvrtletí prodávala průměrně za 82 eur (2260 Kč) za tunu, energetické za 52 eur za tunu. V průměru za celé období do konce září byla cena za tunu koksovatelného uhlí 86 eur a energetického 56 eur.

Hlinomaz upozornil, že ceny uhlí byly mírně nižší než předpoklady z poloviny července. Poukázal na to, že dnešní zpráva NWR neobsahuje odhady cen uhlí pro zbytek roku. Těžební firma podle něj musí zatím dál spoléhat na snižování nákladů.

NWR patří téměř ze dvou třetin společnosti CERCL Mining (bývalá BXR) podnikatele Zdeňka Bakaly. Součástí NWR je vedle OKD také 44 tisíc bytů na Ostravsku. NWR čelí ztrátám kvůli poklesu cen uhlí. V letošním prvním pololetí snížila ztrátu na 57 milionů eur (1,6 miliardy Kč) z 396 milionů eur před rokem. Finanční výsledky za tři čtvrtletí NWR oznámí 13. listopadu.