O české zbraně je ve světě zájem, firmy jich vyvezly nejvíc za 20 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: topic petr

Z Česka byl loni podle předběžných údajů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) vyvezen vojenský materiál za téměř 12 miliard korun. Je to pětkrát více než před deseti lety a zároveň se jedná o nejlepší výsledek od roku 1994.

Podle dnešních Hospodářských novin jde o meziroční navýšení o 55 procent. Konečné údaje by mělo ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnit v příštích týdnech. Firmy sdružené do AOBP doufají, že jim v dalším růstu pomůže i blížící se brněnský veletrh IDET.

„Upřesnili jsme odhad za rok 2014. A jsem přesvědčen, že se nebude zásadně lišit od cifer, které zveřejní ministerstvo průmyslu a obchodu v červnu nebo v červenci, až to schválí bezpečnostní rada státu. Odhadujeme, že v roce 2014 bylo z České republiky vyvezeno za necelých 12 miliard vojenského materiálu,“ řekl prezident AOBP Jiří Hynek.

Zároveň si postěžoval, že export pro české zbrojařské firmy představuje 90 procent jejich produkce. V jiných zemích Evropské unie a NATO to podle něj představuje deset až 30 procent celkového objemu jejich výroby.

Exportní úspěch je podle Hynka dán tím, že se během „období krize“ české zbrojařské firmy vnitřně restrukturalizovaly, zefektivnily a investovaly do technologií.

Cílem je nyní domácí trh

„Mají optimální poměr kvality, přidané hodnoty a ceny,“ dodal. Podle něho by členové AOBP také rádi více uspěli na domácím trhu. Chtějí proto přesvědčit české ozbrojené složky, že jejich výrobky jsou kvalitní a za dobrou cenu. Nahrává jim v tom i po letech škrtů stoupající armádní rozpočet i napjatá mezinárodní situace.

Zároveň chce AOBP více usilovat o zapojení do projektů v NATO. Tématem se bude zabývat i jeden ze seminářů na veletrhu IDET, který se bude konat 19. až 21. května.

IDET 2015
Veletrhu se letos zúčastní 331 firem ze 20 zemí. I když je určen hlavně pro setkávání obchodních partnerů nebo státních institucí, otevřen bude i pro běžné návštěvníky. Ti se do výstavních prostor dostanou od 15:00, 21. května pak pro ně bude otevřeno celý den za snížené vstupné 200 korun. Prohlédnout si budou moct třeba novinky v těžké armádní technice, v bezpilotních prostředcích nebo zbraňových systémech. Armáda také doufá, že by na veletrhu mohla oslovit případné zájemce o službu v ní.
Největší soukromou expozici budou mít podle své mluvčí Kateřiny Navarové firmy Excalibour Group a Tatra Trucks. V plánu mají českému publiku poprvé představit obrněná vozidla Titus a Ascod. Pardubická společnost Retia s izraelským partnerem Elta návštěvníkům přiblíží rozvoj 3D radiolokačních technologií. Podle Navarové bude také vystaven radar pro detekci živých osob za zdí nebo jinou pevnou překážkou, speciální brýle pro noční vidění nebo široké spektrum padákových systémů.
Součástí výstavního areálu bude i polygon s překážkami, kde budou probíhat ukázky vojenské, hasičské i policejní techniky. Na polygonu bude umístěn i stejný typ mostu, který Česko loni darovalo do Mali.

Zbrojaři bojují proti obraně