O miliardy na stavbu chytrých sítí není zájem. Ministerstvo je přesouvá jinam

Trafostanice

Trafostanice Zdroj: profimedia

Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli slabému zájmu distributorů elektřiny přesunulo miliardu korun ze šestimiliardového balíku na jiné dotační programy.

Stát má další problém s rozdělováním evropských dotací. Ministerstvo průmyslu po penězích na energetické úspory nedokázalo najít dost zájemců ani o dotace na výstavbu chytrých elektrických sítí. Z miliardy korun na projekty v distribuční soustavě rezort ani po dvou ukončených výzvách nepřiklepl ani korunu.

O něco lepší než u chytrých sítí je situace v dotacích na modernizaci přenosové soustavy. Z vyčleněných více než pěti miliard korun si provozovatel soustavy ČEPS zajistil ve třech výzvách 650 milionů korun. Včetně projektů, které ještě čekají na konečné schválení, zatím ČEPS počítá s 2,1 miliardy korun z unijních peněz.

Investice do chytrých sítí zahrnují instalaci trafostanic a dalších zařízení, které dokážou sledovat stav sítě, dálkově komunikovat a samostatně se rozhodovat o chování v síti. U spotřebitelů se to týká instalace chytrých elektroměrů. Od chytrých sítí se očekává výrazně vyšší zapojení decentrálních zdrojů do soustavy a zavedení nových služeb spojených s řízením spotřeby.

Slabý zájem o dotace podle ministerstva průmyslu způsobuje skutečnost, že kvůli dlouhým řízením pro povolování staveb v sítích nestihnou distributoři dokončit projekty v předepsaném čase. Rezort už proto přesunul miliardu korun z celkem šestimiliardového balíku na podporu elektromobility nebo akumulace energie.

„Při zavádění nových technologií vybíráme dodavatele v režimu veřejných zakázek. Vyžaduje to dlouhou dobu přípravy a není jisté, jak rychle budou vypořádány námitky neúspěšných účastníků,“ vysvětluje další důvod možného nedodržení dotačních termínů Pavel Šolc, člen představenstva ČEZ Distribuce.

Firma přitom letos do chytrých sítí investuje 300 milionů korun a v příštích letech se částka vyšplhá na 500 až 900 milionů korun. Společnosti PRE Distribuce v čerpání dotací brání také fakt, že Praha jako bohatý region není k získávání dotací způsobilá.

ČEPS hodlá za získané peníze instalovat mimo jiné transformátory, které budou v místech, kde se čeká značné rozšíření obnovitelných zdrojů, propouštět elektřinu jak z přenosové do distribuční sítě, tak opačně.

V dvoumiliardovém balíku jsou i peníze na rekonstrukci rozvodny Kočín, kterou ČEPS musí upravit pro vyvedení výkonu z plánovaných nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. „Tento projekt ještě musí schválit Evropská komise,“ říká Andrew Gayo Kasembe, vedoucí odboru rozvoje přenosové soustavy v ČEPS. Firma připravuje projekty i pro další dotační výzvy.

Energetici se do získávání dotací nehrnou také kvůli nejasnostem souvisejícím se započítáváním dotovaných investic do regulovaných nákladů. Podle nynějších pravidel se odpisy z těchto investic promítají do cen za distribuci a přenos elektřiny. Peníze tak dostanou firmy dvakrát, jednou z EU a jednou od spotřebitelů. Při obnově sítí však budou muset tyto peníze znovu proinvestovat, což se jim příliš nelíbí.

Nová pravidla pro období po roce 2020 nyní konzultuje Energetický regulační úřad s energetickými firmami a ministerstvem.