O miliardy za radary se s Izraelci utkají nakonec i Francouzi a Švédové

Radary pro armádu. Jednou z firem, které se tendru účastní, je i švédský Saab. Na snímku je jeho systém Giraffe 4A.

Radary pro armádu. Jednou z firem, které se tendru účastní, je i švédský Saab. Na snímku je jeho systém Giraffe 4A. Zdroj: saab

Ministerstvo obrany chce vybrat vítěze soutěže na osm mobilních 3D radarů do konce roku. I s náklady na životní cyklus mají přijít na 5,9 miliardy korun.

Do poloviny září chce úřad Martina Stropnického (ANO) vyhodnotit základní parametry nabídek vlád Francie, Izraele a Švédska na dodávku osmi mobilních souprav 3D radarů. I s logistikou a náklady na životní cyklus mají stát 5,9 miliardy korun. O vítězi tendru by mělo být podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka rozhodnuto do konce roku.

Soutěž je v obchodních kruzích vnímána jako souboj dvou tuzemských zbrojařských lobby. Za Izraelci stojí skupina Jaroslava Strnada, za Saabem tradiční český obchodník se zbraněmi Omnipol. Strnad na jaře ovládl pardubickou Retii, která by se na výrobě a servisu radarů z izraelského systému Iron Dome podílela. Průmyslovou spolupráci slibuje i švédský Saab, který si už v Česku vybudoval pozici – armádě pronajímá 14 nadzvukových stíhaček Gripen.

Nabídky ve středu převzal náměstek pro vyzbrojování Daniel Koštoval. „Ve stejný den zahájila činnost hodnoticí komise složená z tří desítek odborníků napříč rezortem obrany včetně Univerzity obrany, kteří garantují jednotlivé odborné oblasti vzhledem ke složitosti a komplexnosti systému,“ dodal mluvčí.

Hlavním hodnoticím kritériem bude cena, čtyřicetiprocentní váha připadne technickým parametrům. Na vlády, a nikoliv jen na firmy se ministerstvo obrátilo proto, že chce s dodavatelskou zemí navázat užší vojenskou spolupráci například formou společných cvičení nebo sdílení citlivých informací.

Moderní 3D radary, jejichž nákup se táhne od roku 2012, mají nahradit zastaralá ruská zařízení, které už řadu let přesluhují. Vojsko požaduje radary s duální funkcí, které nesledují jen situaci ve vzdušném prostoru včetně malých a nízkoletících cílů, ale zároveň umožňují odpalovat a navádět pozemní prostředky protivzdušné obrany.

Ve hře jsou radary GM 200 nebo GM 400 francouzské firmy Thales Raytheon Systems, ELM 2084 MMR izraelské společnosti Elta Systems a Giraffe 4A švédského výrobce Saab.