O osudu plynovodu Nabucco rozhodne Ázerbajdžán

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Velký evropský plán plynovodu od Kaspického moře, který by snížil závislost východoevropských států na ruském plynu, možná definitivně podkopal ještě větší projekt Ruska. S tím, jak se blíži rozhodnutí Ázerbájdžánu rozhodnutí o tom, který plynovod vybrat pro budoucí vývoz zemního plynu, by mohl plynovod Nabucco, dlouhodobý favorit Evropské unie, doplatit na plynovod Trans Adriatic Pipeline (TAP) vedoucí přes území Řecka do jižní Itálie.

Ve složité rovnici, kde má stejný význam politika jako ekonomika, má TAP tváří v tvář ruskému projektu na plynovod South Stream za 39 miliard dolarů (780 miliard korun) převahu nad plynovodem Nabucco do Rakouska, píše agentura Reuters.

Rozhodnutí mezi TAP a Nabucco by mělo padnout v červnu od partnerů v konsorciu Shah Deniz, v jehož čele stojí provozovatel ložiska zemního plynu BP a ázerbájdžánská státní energetická společnosti Socar. Evropská unie do rozhodnutí nebude moci přímo mluvit, její nedávný přechod z dosavadní podpory projektu Nabucco na „projektovou neutralitu“ by mohl měnit hodně. Unie nyní tvrdí, že by byla spokojená s jakýmkoli z těchto plynovodů, nebo dokonce s oběma.

„Nastala dramatická změna,“ řekl ředitel oddělení pro vnější vztahy společnosti TAP Michael Hoffmann. Mluvčí projektu Nabucco Christian Dolezal ovšem tvrdí, že tento projekt má dál silnou politickou podporu.

Nabucco dráždí Rusko

Původní evropský plán Nabucco počítal s jednou větví o délce 3900 kilometrů z Ázerbájdžánu přes území Turecka a balkánskými zeměmi směrem na sever. Ačkoli byl tento plán, řízený rakouskou ropnou a plynárenskou společností OMV, osekán na verzi o délce 1300 kilometrů, udržel si podporu Bruselu i Washingtonu. Stalo se tak v neposlední řadě proto, že kratší varianta plynovodu s názvem Nabucco West by překračovala území států bývalého východního bloku, který z hlediska energií na Rusko spoléhá nejvíc - ačkoli první dodávky ázerbájdžánského plynu budou pokrývat pouhá dvě procenta spotřeby EU.

Plynovod TAP měří 800 kilometrů, včetně podmořské části do jižní Itálie. Jeho akcionáře vede švýcarská společnost AXPO a firma Statoil, která má podíl v ázerbájdžánských nalezištích plynu.

Nabucco by podle odhadů stál méně než osm miliard dolarů, zatímco TAP by podle jistého ázerbájdžánského experta vyšel o 500 milionů dolarů levněji. Nabucco by mohl získat přístup na více trhů. Volba TAP, který neprotíná území, jež tradičně ovládalo Rusko, by ale mohla být politicky vhodná pro Ázerbájdžán, který má obecně vazby na Západ, nemá ale zájem o konflikt s Moskvou.

Jih Evropy preferuje TAP

V prosinci začalo Rusko budovat plynovod South Stream. Doufá, že dodávky plynu do Evropy dopraví před rokem 2019, kdy by měl do EU začít proudit ázerbájdžánský plyn.

Projekt South Stream, který ovládá ruský plynárenský monopol Gazprom, povede přes Černé moře a pak bude do značné míry kopírovat linii Nabucco West. Plány na výstavbu jižní větve, která by soupeřila s TAP, byly zrušeny, což pro TAP coby konkurenta projektu Nabucco představuje další plus.

Výhody spatřují také jihoevropské státy. Itálie, která z hlediska dodávek plynu závisí na politicky neklidné severní Africe a na Rusku, by chtěla rozložit zdroje plynu do více oblastí. Řecko, které bojuje s důsledky dluhové krize, by přivítalo dodatečné příjmy z plynovodu.

TAP by podle unijních diplomatů přinesl vedlejší výhody v tom, že by nutil více spolupracovat dlouholeté soupeře Řecko a Turecko.

V případě výstavby projektu Nabucco by investice do infrastruktury uvítaly nejchudší země EU Bulharsko a Rumunsko. Jejich ekonomiky ale nemají v současnosti takové prorblémy jako řecké hospodářství.