O plyn pro Ukrajinu se zajímá i OMV. Slováci již budují trasu na východ

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

Rakouská energetická společnost OMV chce i přes výhrůžky Ruska dodávat ruský plyn na Ukrajinu. O reverzní dodávky plynu, které by pro Kyjev znamenaly záchranu v případě, že by Rusko své kohouty utáhlo, tak projevil po německé RWE zájem už druhý velký zájemce. Přepravce plynu Eustream zároveň už potvrdil, že na technické proveditelnosti zpětného toku ruského plynu ze západu na východ už začíná pracovat.

O zájmu OMV E15.cz informoval nejmenovaný zdroj blízký celému projektu. Mluvčí OMV informaci ale oficiálně nepotvrdil. Jen před pár dny oznámila zájem dodávat plyn na Ukrajinu i společnost RWE. Teď se tedy hlásí další evropský gigant OMV, ovládaný rakouskou vládou.

Pokud se informace potvrdí, bude OMV plyn posílat na Ukrajinu i navzdory ruské averzi vůči projektu zpětných dodávek plynu na Ukrajinu přes Slovensko. Před spoluprací s Ukrajinou totiž varoval evropské společnosti generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Energetickým firmám vyhrožoval, že když budou plyn pro Kyjev dodávat, odřízne je od dodávek. „Nemůžeme komentovat rozhodnutí jiných společností,“ reagoval pro E15.cz na ruské výhrůžky mluvčí OMV Robert Lechner.

Spolupracují s Gazpromem

Rakousko přitom s Ruskem spolupracuje na několika důležitých projektech. OMV je například jednou z „neposlušných“ firem, které nerespektují nařízení Evropské komise nespolupracovat s Gazpromem na budování plynovodů. Rusové totiž na konci června podepsali s OMV konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve plynovodu South Stream.

Možnosti tras plynovodu South StreamMožnosti tras plynovodu South Stream | E15

Ten má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině. Vůči projektu má Evropská unie výhrady kvůli březnové anexi ukrajinského Krymu. Proces schvalování výstavby tohoto plynovodu tehdy pozastavila.

Začátek výstavby

Brusel naopak podpořil budování reverzního toku plynu ze západu na Ukrajinu přes Slovensko. Společnosti Eustream a Ukrtransgaz podpisem memoranda potvrdily záměr spustit dodávky plynu pro Ukrajinu ještě v letošním roce. Plyn poteče přes plynovod mezi Vojany a Užhorodem.

Úpravy potrubí, kterým by mohli Ukrajinci využít jeho kapacity na osm až devět miliard metrů krychlových, potrvají přibližně čtyři měsíce. Slovenský přepravce plynu Eustream začátkem měsíce potvrdil, že firma pokračuje v budování trasy na Ukrajinu, a rovněž to, že se o dodávky plynu hlásí více zájemců. Spolu s dodávkami z Maďarska a Polska dokáže Evropská unie dodat na Ukrajinu přibližně 16 až 17 miliard metrů krychlových plynu.