O plynovody Net4Gas bojují už jen čeští podnikatelé

plyn, plynovod

plyn, plynovod Zdroj: profimedia.cz

Výběrové řízení na kupce českého operátora plynovodů Net4Gas za třicet až čtyřicet miliard korun se výrazně zúžilo. Svou indikativní nabídku do uzávěrky na konci minulého týdne nepředložila polská státní firma Gaz-System, i když ještě nedávno slibovala opak.

Ve hře o největší transakci příštích měsíců na českém trhu tak zůstávají jen dvě skupiny tuzemských podnikatelů – KKCG Karla Komárka a Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče. České plynovody prodává německá skupina RWE.

„Chceme se soustředit na projekty, které jsou součástí našeho investičního plánu,“ citovala agentura Reuters mluvčí Gaz-Systemu Malgorzatu Polkowskou. Další její zdroje uvedly, že z původní dvacítky předběžných zájemců zůstávají pouze dva uchazeči – KKCG a EPH. To by znamenalo, že se potvrzují dohady o poklesu atraktivity českých plynovodů poté, co ruský Gazprom před časem prohlásil, že při přepravě strategické suroviny hodlá zcela obejít Ukrajinu. Prioritou Rusů jsou projekty plynovodů Nord Stream a South Stream, které zcela míjejí tradiční cesty plynu.

Odstoupení Poláků také naznačuje, že Rusové mají větší šanci ovlivňovat prodej českých plynovodů z pozadí. Právě Poláci, kteří chystají alternativní dovoz zkapalněného plynu z Kataru, tomu měli podle některých dřívějších představ čelit. Objevily se dokonce dohady, že i když se Gazprom výběrového řízení na koupi Net4Gas přímo nezúčastní, mohl by stát v pozadí za některými nabídkami. Faktem je, že KKCG i EPH budou muset jednat nejen s prodejcem z RWE, ale fakticky i s dodavatelem suroviny z Gazpromu. Právě skupina RWE, která bude v Česku nadále vlastnit firmu RWE Transgas, vede s Gazpromem arbitrážní spor o ceny plynu, zatímco s jinými evropskými firmami se už Rusové dohodli.

I když nad budoucností českých plynovodů visí otazníky, společnost Net4Gas má přece jen jednu výhodu – díky chystanému plynovodu Gazela se napojí také na novou cestu Nord Stream. Česko tak zůstane tranzitní zemí, i když fakticky jen pro přepravu ze severního do jižního Německa. Kromě toho se však do budoucna počítá s výstavbou alternativního severojižního propojení z polského až na chorvatské pobřeží přes území Česka, Slovenska i Maďarska. Tím se otevře přepravní cesta právě pro plyn ze vzdálenějších oblastí nebo případně i pro polský břidlicový plyn.

Net4Gas má investice do severojižního propojení ve svém schváleném dlouhodobějším plánu, takže podle pravidel EU by jejich realizaci nakonec neměl zabránit ani žádný nový vlastník. Není tedy vyloučeno, že si Poláci také mohli vyhodnotit možnosti Gazpromu bránit takovým novým projektům jako omezené.