Obchodníci s kávou věří v čínský boom

káva z Vietnamu

káva z Vietnamu Zdroj: profimedia.cz

Trh s kávou by se mohl v blízké budoucnosti významně proměnit. Zatímco v Evropě její spotřeba spíše stagnuje, v Číně a Indii, zemích tradičně spojených s pitím čaje, obliba kávových zrn roste. Region získává na významu i z hlediska produkce – stále významnějším pěstitelem kávy se stává Vietnam.

Představitelé Mezinárodní kávové organizace (ICO) předpokládají, že Čína bude v blízkých letech hrát významnou roli na trhu s touto komoditou. V současnosti je přitom v asijské velmoci poptávka po kávě zhruba srovnatelná s mnohem menším Portugalskem a v případě spotřeby na hlavu jde o méně než půl šálku ročně.

Káva se v Číně stává módní záležitostí

Pití „západního“ nápoje v kavárnách se však dostává do módy mezi mladými lidmi ze střední třídy ve velkých městech. A s dalším předpokládaným rozvojem megapolí se očekává i strmý nárůst obliby šálků či kelímků s espressem a cappuccinem. Obchodníci s kávou přitom doufají, že z restaurací tento zvyk postupně pronikne i do čínských domovů.

Ceny kávy na světových trzíchCeny kávy na světových trzích | E15

„Západ konzumuje více asijských produktů a Asiati zase více západních. V průběhu jedné generace se Čína stane jedním z pěti nejvýznamnějších spotřebitelů kávy na světě,“ domnívá se šéfka italské společnosti illycaffe Andrea Illy. Organizace Euromonitor International, zatřeba bývající se spotřebními trhy, odhaduje, že jen loni v zemi vzrostla spotřeba kávy o devět procent. Někteří další odborníci dokonce očekávají, že v nejbližších letech konzumace poroste až čtyřicetiprocentním tempem.

Řetězce se vzmáhají

V Číně už působí několik západních, případně hongkongských kávových řetězců, nápoj se hojně prodává také u nejznámějších značek rychlého občerstvení a rozšiřuje se i prodej kávovarů. Milovníci černého moku to však stále nemají jednoduché. „Zásadní je koupit kávu od jedné z těchto společností před obchodním jednáním. Pokud totiž chcete kafe, musíte si ho přinést s sebou, většina čínských úřadů vám nabídne pouze čaj nebo vodu,“ vysvětluje na internetu konzultant Ming Cchuej z Pekingu, který si na kávové občerstvení zvykl v New Yorku.

Obchodníci spoléhají také na Indii, i když tam jde sponahoru pomaleji. Předloni vzrostla o šest procent, loni o tři. Například řetězec Starbucks tam chce na konci října po odkladech otevřít svoji první pobočku.

Firma je zřejmě povzbuzena úspěchy v nejlidnatější zemi světa, kde v roce 2011 údajně otevírala nový obchod každé čtyři dny. Nyní má v čínských městech kolem šesti stovek poboček a očekává, že se do roku 2015 dostane na 1500 prodejních míst. Tím by Čína překonala Kanadu, dosud druhý největší trh společnosti po Spojených státech.

Produkce zrn ve Vietnamu jde nahoru

Obchodníci se v Číně v poslední době dokonce pokoušejí nápoj „domestikovat“ tak, že začínají nakupovat zrna vypěstovaná na místě. Z kávového boomu mají ale zatím největší prospěch pěstitelé ve Vietnamu.

Jaroslav Tuček: Trh s výběrovou kávou se teprve rozjíždí

Oficiální čínské statistiky uvádějí, že Peking mezi lety 2007 až 2011 dovezl 137 tisíc tun kávy, z toho 43 tisíc připadlo na uplynulý rok. Zhruba 104 tisíc tun komodity importované do země v této pětiletce pochází z Vietnamu, následuje Malajsie. A očekává se další růst, jen v první půlce letošního roku bylo do Číny z Vietnamu dopraveno 15 tisíc tun kávy.

Vietnam je v současnosti největším vývozcem kávy typu robusta a po Brazílii druhým nejsilnějším exportérem komodity celkově. A stále jde nahoru. Pro srovnání – Brazílie v srpnu podle ICO vyvezla zhruba 151 tisíc tun kávy, Vietnam 108 tisíc. Země plánuje i expanzi v pěstování odrůdy arabica.