OKD nemá peníze na srpnové výplaty, zaměstnanci možná budou muset počkat

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin Zdroj: ctk

Vedení OKD stále jedná s ministerstvem financí o smlouvě o půjčce 700 milionů korun. Bez ní by na konci roku firmě chyběla hotovost ve výši čtvrt miliardy korun.

Už jen týden má vedení OKD, aby sehnalo půl miliardy korun na srpnovou výplatu mezd. Existuje varianta, že věrnostní příplatek, jehož výše se odvozuje od odpracovaných let, firma pošle 9500 zaměstnancům později. I tak ale podle odborářů není na účtech těžaře dost peněz na pokrytí zbytku výplat.

„Vedení OKD nyní intenzivně jedná o podobě úvěrové smlouvy se státní společností Prisko. Cílem je, aby získané finanční prostředky byly použity pro úhradu mezd za měsíc červenec, které jsou splatné v polovině srpna,“ tvrdí mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Jinak OKD v srpnu bude na zaplacení závazků chybět 80 milionů korun, vyplývá ze zprávy o hospodaření těžaře, kterou zpracoval insolvenční správce Lee Louda.

Státní půjčka nemusí stačit

Od státního podniku Prisko by měla těžařská firma získat provozní úvěr 700 milionů korun, rozhodla minulý týden vláda.
Stát ovšem chce mít dohled nad použitím těchto peněz. „Úvěrová a zástavní smlouva se nyní dolaďují, postavení zástupce poskytovatele úvěru v managementu OKD bude jednou z podmínek vládou schváleného úvěrového financování těžebního podniku,“ říká mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Vedení OKD bude zástupce odborů o hledání peněz na mzdy informovat ve čtvrtek. „Zatím nevíme, jestli výplaty v srpnu státní půjčka pokryje,“ uvádí šéf odborů OKD Jaromír Pytlík. Jisté je, že bez státní půjčky by OKD nepřežila podzim. Na konci roku by jí chybělo 273 milionů korun hotovosti. Letos by se firma měla propadnout do provozní ztráty 542 milionů korun především kvůli nákladům na mzdy, které firma nemůže rychle snížit. I tak letos OKD stojí zaměstnanci 3,6 miliardy korun, což je o tři miliardy méně než loni.

V den výplat se sejde schůze věřitelů, aby se vyjádřila k plánu na reorganizaci OKD. Louda tvrdí, že poslat OKD do konkurzu by bylo pro věřitele nevýhodné. Pochybuje, že by se našel někdo, kdo by chtěl firmu koupit za částku, která by stačila na splacení pohledávek. „Kupující by musel počítat s tím, že kupuje podnik, který mu musí vydělat nejméně pět miliard korun na náklady spojené s útlumem dolů, a teprve se zbývajícím ziskem bude moci počítat pro svoje potřeby,“ uvádí insolvenční správce. Likvidace firmy a prodej majetku by nevynesly ani dost peněz na vyplacení odcházejících zaměstnanců.

Reorganizace by podle Loudy vytvořila prostor, aby si firma na splacení starých dluhů vydělala. Těch nakonec může být výrazně méně, než se původně zdálo. Z přihlášených pohledávek za 20 miliard korun Louda uznal jen necelé tři miliardy. Neuznaní věřitelé nyní mohou Loudův verdikt napadnout u soudu. názory str. 12

Reorganizace za miliardy
V rámci reorganizace počítá OKD s tím, že získá veřejnou podporu na uzavírání nekonkurenceschopných dolů. Jen propuštění horníků z dolů Paskov, Lazy, Darkov a ČSM Sever, které hodlá firma v příštích letech zavřít, by stálo přes dvě miliardy korun. „Náklady na převzetí neefektivních dolů by měly být součástí dohody se státem o jeho spoluúčasti na utlumení činnosti těžebního podniku,“ říká mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. Vláda zatím dostala několik odhadů OKD ohledně výše nákladů na útlum. Nabíhat by měly v průběhu příštích 10 až 12 let.