Pád poptávky po oceli srazil zisk NWR meziročně o 44 procent

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Těžební společnosti New World Resources (NWR) loni meziročně klesl zisk o 44 procent na 130 milionů eur (v přepočtu asi 3,3 miliardy korun). Výsledky zůstaly za očekáváním analytiků i přes meziroční růst tržeb o tři procenta na 1,632 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun).

„Postupné ubývání optimismu mezi firmami v eurozóně ve druhé polovině roku 2011, společně s nejistým makroekonomickým výhledem, vedly k urychlení poklesu poptávky po oceli a surovinách k její výrobě na našem cílovém trhu. Naproti tomu se energetické uhlí, coby zavedený a spolehlivý zdroj energie pro evropské výrobce elektřiny, projevilo jako méně citlivé na makroekonomickou situaci a tento trend očekáváme i v roce 2012,“ zhodnotil situaci předseda představenstva NWR Mike Salamon.

„Čistý zisk za poslední kvartál loňského roku ve výši 8,8 milionu eur, klesl meziročně o 85, 4 procenta a zaostal tak za tržním očekáváním o 50,2 procenta. Očekáváme negativní reakci investorů,“ uvedl Milan Vaníček z J&T Banky.

„Po vyloučení jednorázového příjmu ve výši 82 milionů eur z prodeje obchodu s elektrickou energií a daňové vratky ve výši 23 milionů eur v předcházejícím roce se konsolidovaný očištěný zisk za sledované období zvýšil o procento z hodnoty 128 milionů eur v roce 2010,“ uvedla NWR.

Meziročního zvýšení výnosů o tři procenta společnost dosáhla zejména díky nárůstu cen jak koksovatelného, tak energetického uhlí.

Vývoj akcií NWR na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií NWR za poslední rokVývoj akcií NWR za poslední rok | salava@mf.cz

Akcie NWR online sledujte

Provozní zisk EBITDA z pokračujících činností ve výši 454 milionů eur, který firma dosáhla loni, byl o dvě procenta nižší než v předcházejícím roce.

Co se týče hodnoty EBITDA, dosáhla společnost podle Salamona jednoho ze svých nejlepších výsledků vůbec. Za nejvýznamnější mezník loňského roku označil šéf NWR zahájení prací směřujících k otevření dolu Dębiensko na jihu Polska. Zásoby dolu představují 190 milionů tun černého uhlí (ze 7/8 koksovatelného a z 1/8 energetického uhlí). Na těžbu těchto zásob získala polská dceřiná společnost NWR těžební licenci platnou 50 let.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.