Panasonic ukončí výrobu baterií v Pekingu, propustí 1300 osob

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Japonský výrobce elektroniky Panasonic ještě letos v srpnu ukončí výrobu lithium-iontových baterií ve svém závodě v čínském Pekingu. O práci tak přijde 1300 zaměstnanců. Rozhodnutí je součástí plánu firmy zaměřit se na produkty s vyšší marží, jako baterie do elektrických aut.

Čínský závod postavený před 15 let vyrábí baterie pro jednoduché mobilní telefony a digitální fotoaparáty. Poptávka po těchto produktech však prudce klesla kvůli oblibě chytrých telefonů.

„Globální trh s těmito produkty klesl,“ uvedla mluvčí Panasoniku Jajoi Watanabeová. Dodala, že uzavření továrny souvisí spíše s globálními technologickými trendy než se současnými ekonomickými problémy a výkyvy na trzích v Číně. Zaměstnanci byli podle ní o uzavření továrny informováni na konci července. Hlavním zákazníkem továrny byla původně finská Nokia. Ta však prodala svoji výrobu mobilních telefonů v roce 2014 Microsoftu.

Panasonic získal továrnu v roce 2010 rámci převzetí firmy Sanyo Electric, předního světového výrobce lithium-iontových baterií a solárních panelů. Dohoda však podle analytiků nepřinesla očekávaný růst, protože se na trhu objevili korejští výrobci, a Panasonic od té doby prodal některé bývalé operace firmy Sanyo.

Uzavření továrny přichází v době restrukturalizace Panasoniku. Firma se hodlá spíše zaměřit na baterie do elektrických aut a úsporné domácí systémy než na spotřební elektroniku, jako plazmové televize a chytré telefony, kde čelí silné konkurenci dalších asijských výrobců.

V červnu Panasonic uvedl, že v letošním fiskálním roce do konce března 2016 investuje do svých automobilových aktivit 60 miliard JPY (12 miliard korun), včetně výroby baterií pro automobilku Tesla Motors. Panasonic se má podílet 30 až 40 procenty na nákladech na výstavbu obrovské továrny Tesly za pět miliard USD (120 miliard korun), která je důležitou součástí plánu automobilky na zvýšení prodeje, napsala agentura Reuters.