Photon Energy postaví velké sluneční elektrárny v Austrálii skoro za miliardu korun

Elektrárna v australském Leetonu

Elektrárna v australském Leetonu Zdroj: Photon Energy

Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar
Elektrárna v australském Leetonu
Elektrárna v australském Leetonu
5
Fotogalerie

Provozovatel a správce solárních elektráren Photon Energy začne příští rok stavět dvě obří fotovoltaické elektrárny v Austrálii. Oba solární parky ve státě Nový Jižní Wales budou mít dohromady instalovaný výkon 34 megawattů. Jejich stavba bude stát v přepočtu 900 milionů korun. 

Firma je bude financovat z peněz, které získá prodejem dluhopisů, jejichž úpis oznámila minulý týden a z nichž chce získat až 1,05 miliardy korun. První části elektráren by měly začít vyrábět už na konci příštího roku, na plný výkon najedou v roce 2018.

„V Austrálii působíme už pět let, ale dosud jsme se zaměřovali na menší střešní komerční instalace. Pro velké elektrárny v řádu megawattů dozrály podmínky až teď,“ vysvětluje spolumajitel Photon Energy Georg Hotar. Firma hledala vhodné pozemky tři roky. Nakonec koupila kus půdy v Leetonu, který je centrem zpracovatelského průmyslu a pěstování rýže a vína. V Leetonu firma už letos v listopadu postavila malou elektrárnu pro místní čističku odpadních vod. Druhý pozemek získala do pronájmu v Environě nedaleko hlavního města Canberra.

Photon Energy počítá pro nové dvě elektrárny se dvěma zdroji příjmů. „Vyrobenou elektřinu budeme prodávat za spotové ceny na velkoobchodním trhu. Ty se v průměru pohybují v přepočtu za 30 eur za megawatthodinu. Druhá část příjmů bude z prodeje zelených certifikátů, jejichž cena se teď pohybuje na úrovni 60 eur za megawatthodinu,“ říká Čechoaustralan Michael Gartner, který Photon Energy založil s Hotarem a stará se o jeho australský byznys.

Cena certifikátů v poslední době vyrostla podle Ricka Brazzalea ze společnosti Green Energy Trading kvůli tomu, že Austrálie nesplní krátkodobý cíl pro budování OZE. Dlouhodobě bude záležet na rychlosti stavby nových elektráren, které množství certifikátů na trhu zvednou. Pro ziskový provoz elektráren potřebuje Photon Energy za elektřinu a certifikáty dohromady inkasovat během příštích 25 let v průměru 42 eur za megawatthodinu.

Hotar s Gartnerem se nebojí, že by v Austrálii zažili český scénář, kdy stát nechal investory postavit solární elektrárny a následnými kroky jejich byznys připravil o část příjmů. Austrálie je zemí s nejrychleji rostoucí populací v rámci OECD. I proto počítá s růstem spotřeby elektřiny. Nové zelené elektrárny proto nevytlačují jako v Evropě z trhu konvenční zdroje. Systém zelených certifikátů by měl konečnou cenu elektřiny v budoucnu zatížit v přepočtu maximálně 280 korunami za megawatthodinu. Pro srovnání v Česku by spotřebitelé platili bez příspěvků státního rozpočtu přibližně trojnásobek této částky.

Stavbou dvou elektráren Photon Energy více než zdvojnásobí instalovanou kapacitu svých dosavadních elektráren, které vlastní v Česku a na Slovensku.