Plynovod sever-jih hledá obchodní model

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Čím déle budou ohroženy dodávky plynu přes Ukrajinu, tím větší bude tlak na propojení severu a jihu Evropy. Součástí této plynové cesty bude i Česko. „Chceme posílit severojižní propojení. Nicméně pořád je pro nás nejlevnější plyn dopravovaný přes Ukrajinu. Možnost odběru plynu z polského budovaného terminálu pro dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) bude hlavně pojistka pro případ krize,“ tvrdí český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Nyní o financování propojovacích plynovodů jednají regulátoři s provozovateli tranzitních soustav. V Česku chce Energetický regulační úřad povolit společnosti Net4Gas, aby do regulovaných cen pro české spotřebitele zahrnul jen 42 procent nákladů na plynovod. Zbytek musí pokrýt z poplatků za tranzit či z evropských dotací.

Pokud by však měly propojky jako záloha pro případ výpadků ukrajinské cesty, jak naznačuje Mládek, bude tento finanční model obtížně udržitelný. „Využití propojovacích plynovodů bude nárazové, jak budou obchodníci chtít využívat rozdílů v cenách plynu v Polsku a v Česku. O dlouhodobou rezervaci kapacity dnes není velký zájem,“ upozorňuje Rafal Wittmann, ředitel pro rozvoj a výstavbu polského provozovatele tranzitních plynovodů Gaz-System. To podle něj komplikuje zajištění peněz na investice.

Propojením k soustavě by Česko získalo přístup k LNG z polského terminálu ve Svinoústí. Experti však tvrdí, že ani v dlouhodobém horizontu nebude moci kapalný zemní plyn konkurovat ruskému plynu. „Americký LNG by se mohl do Evropy vozit za 318 dolarů za tisíc metrů krychlových. Ruský plyn sice stojí teď 350 dolarů, ale při těžebních nákladech 40 dolarů za tisíc kubíků má Gazprom dost prostoru, jak s LNG úspěšně soutěžit,“ upozorňuje Ján Klepáč, výkonný ředitel Slovenského plynárenského a ropného svazu.