Plzeň nastavuje laťku v cenách uhlí

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: Sokolovska uhelna

Kontrakt, který může být důležitým signálem pro další vývoj českého teplárenství i těžby hnědého uhlí, se stal skutečností. Plzeňská teplárenská podepsala desetiletou smlouvu na dodávku uhlí se Sokolovskou uhelnou, cena suroviny činí čtyřicet korun za gigajoule.

„Je to o něco vyšší cena, než jsme byli v Česku zvyklí, ale v současné době je velmi dobrá,“ řekl deníku E15 generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Připomněl, že jiná uhelná společnost Czech Coal Pavla Tykače nyní nabízí cenu mezi sedmdesáti a osmdesáti korunami.

Podpis smlouvy přichází ve chvíli, kdy se formuje další osud celého odvětví. Právě Czech Coal vede tvrdé rozhovory o cenách uhlí s tuzemskou energetickou jedničkou ČEZ, která je aktivní také v českém teplárenství. Některé dlouhodobější kontrakty totiž vyprší právě letos.

Podobná vyjednávání s těžaři čekají také teplárenskou jedničku – Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče.

Plzeň se stala centrem pozornosti všech těchto velkých dravců loni, když do soutěže o kontrakt vstoupil také právě Czech Coal i EPH, který měl ovšem zároveň zájem o majetkový vstup do teplárny. Město nakonec vybralo tandem Sokolovské uhelné s obchodní společností Carbounion Bohemia.

Drápela nyní po finalizaci smlouvy potvrdil, že 350 tisíc tun hnědého uhlí ročně bude do Plzeňské teplárenské dodávat Sokolovská uhelná, dalších 150 tisíc tun dorazí prostřednictvím Carbounionu z dolu Bílina. Ten je součástí Severočeských dolů, jež vlastní ČEZ. „Sjednaná cena nám zajišťuje, že budeme pořád schopni dodávat konkurenceschopné teplo,“ zdůrazňuje Drápela. Smlouva platí od letoška do roku 2021.

Czech Coal tlačí na zvýšení cen tepla

Zatímco zástupci českého teplárenství včetně EPH zdůrazňují, že čtyřicet korun za gigajoule je tržní cenou, ze které by se mělo vycházet i při sjednávání budoucích kontraktů, Czech Coal dává najevo, že hodlá laťku, nyní nastavovanou v Plzni, přeskočit. Podle společnosti Pavla Tykače by se mělo při uzavírání nových smluv vycházet z cen černého uhlí, které se obchoduje na mezinárodních trzích – snížených o určité procento. Druhá strana takovou logiku odmítá. „Černé uhlí není substitut hnědého uhlí, nemůžete v jednom kotli spalovat chvilku černé, chvilku hnědé uhlí, jak vás napadne. To je technologicky nesmysl,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro E15 generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.