Policie obvinila průmyslníka Světlíka z daňových podvodů, stamiliony měly putovat do Švýcarska

Ostravský podnikatel Jan Světlík

Ostravský podnikatel Jan Světlík Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jan Světlík - předseda dozorčí rady Vítkovice Holding
2
Fotogalerie

Vlastník skupiny Vítkovice Jan Světlík čelí trestnímu stíhání. Policisté specializující se na hospodářskou kriminalitu podle informací e15 v březnu dokončili fázi prověřování a obvinili podnikatele z daňových podvodů. Světlík obvinění považuje za absurdní.

Údajné daňové podvody se mají týkat švýcarské společnosti Towit Machinery Trading. U ní se v minulé dekádě spekulovalo, že je propojena se skupinou Vítkovice Holding a že si mimo jiné za fiktivní zprostředkování zakázek pro vítkovické firmy nechává zaplatit provize, ačkoliv ve skutečnosti žádnou práci neodvádí. 

Na obvinění upozornila Česká televize. Policie podle ČT Světlíka viní za aktivity z let 2008 až 2013, kdy z vedoucí pozice Vítkovice Holdingu podle vyšetřovatelů umožnil vyvedení 200 milionů korun na účty zmíněné švýcarské společnosti Towit.

O tom, že se experti z Daňové Kobry, společného útvaru celníků, daňové správy a policie, zaměřili na transakce Towitu, napsaly už v roce 2017 například Seznam Zprávy. Dlouhé roky ale vyšetřovatelé s případem nepohnuli. Až nyní dokončili fázi prověřování a zahájili trestní stíhání.

Dozorujícím státním zástupcem by měl být podle zdroje e15 Rostislav Bajger. Policie i státní zastupitelství však odmítly informace e15 potvrdit s tím, že se nemohou vyjadřovat ke konkrétním osobám.

Světlík je přesvědčený o své nevině. „Obvinění je zcela absurdní. Nejprve jsem byl opakovaně a dlouhodobě atakován menšinovými akcionáři, že jsme ve Vítkovicích údajně poskytli nevýhodnou půjčku Towitu. A když byla splacena, přichází obvinění, že mělo dojít k daňovému úniku. To, že se nepotvrdila nevýhodnost transakce, zřejmě někomu vadí,“ komentuje zahájení trestního stíhání Světlík. Policisté podle něj přišli s konstrukcí, která u soudu nemůže obstát. „Argumenty ale samozřejmě sdělím až tam,“ dodal Světlík.

Vyšetřování nyní bude trvat minimálně několik měsíců. Pak na návrh policie dozorující státní zástupce buď podá žalobu, nebo stíhání zastaví či přeruší. 

Světlík řeší soudní spory kolem Vítkovic, kdysi největší strojírenské skupiny v Česku, nepřetržitě už téměř 20 let, kdy byli podílníky společnosti také podnikatelé David Beran a Petr Novotný. Oba se tehdy rozhodli prodat své podíly zakladateli investiční skupiny KKCG Karlu Komárkovi. Světlík si ale na jejich podíly nárokoval předkupní právo, a proto se o ně strhla obří právní bitva.

Není náhodou, že před osmi lety to byly právě Komárkem ovládané společnosti, které rozjely insolvenční řízení na zadlužené vítkovické dcery. Tyto insolvence následně odstartovaly rozpad Světlíkova holdingu, při němž ostravský průmyslník přišel o nejcennější části vítkovické skupiny.

Komárek ve společnosti Vítkovice nadále drží minoritní podíl. Před třemi lety například zažaloval Světlíka kvůli tomu, že měl záměrně zvýšit základní kapitál společnosti, aby rozmělnil akcie minoritních akcionářů. Tehdy dal soud za pravdu Světlíkovi.