Polsko spoléhá na plyn z břidlic, zásoby ale možná zklamou

těžba břidlicového plynu

těžba břidlicového plynu Zdroj: profimedia.cz

Americký energetický gigant ExxonMobil ukončil průzkum možné těžby plynu z břidlic v Polsku. Oznámil, že při dvou průzkumných vrtech na východě země zjistil, že naleziště nemají dostatek plynu pro komerční využití. Zpráva je ranou pro Polsko, které doufá, že se mu podaří najít obrovské rezervy nekonvenčního plynu a snížit závislost na dodávkách z Ruska.

O Polsku se v posledních letech mluví jako o zemi s velmi slibnými zásobami břidlicového plynu. Tamní politici rádi mluví o blížící se plynové nezávislosti na Moskvě a skvělých vyhlídkách pro průmysl a energetiku. Jenže průzkum ložisek plynu z břidlic je zatím v počátcích a skutečný rozsah zásob a rentabilita těžby je velkou otázkou.

První velkou ránou polským ambicím zasadila březnová revize tamních zásob. Státní geologický institut uvedl, že podle něj má stát k dispozici jen 346 až 768 miliard metrů krychlových suroviny. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) přitom předtím odhadoval polské rezervy suroviny na 5,3 bilionu metrů krychlových – teda zhruba desetkrát tolik.

Další špatnou zprávou je teď výsledek průzkumných vrtů ExxonMobilu, který případnou těžbu vyhodnotil jako nerentabilní. Americký těžař ale zatím neuvedl nic o budoucnosti šesti licencí na těžbu, které v Polsku má.

Varšava už udělila přes 100 licencí pro průzkum možností těžby břidlicového plynu. Mezi společnostmi, které chtějí v Polsku těžit, jsou kromě Exxonu také Chevron či Marathon. Varšava stále doufá, že je zdrojů dost na pokrytí domácí spotřeby na příštích 35 až 65 let. S těžbou by se podle ní mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.

Může se v Evropě opakovat americký boom?

Zatímco ve Spojených státech břidlicový plyn zcela mění trh, čeká se, že v Evropě ho spíš jen trochu ovlivní. Agentura Reuters nedávno uvedla, že v USA už je v provozu více než 25 tisíc vrtů, v Evropské unii zatím jen 31 zkušebních, většina z nich právě v Polsku. Jen vytvoření potřebné infrastruktury k rozjezdu těžby ve velkém by zřejmě trvala nejméně deset let.

Některé evropské země se navíc staví k těžbě břidlicového plynu z ekologických a geologických důvodů poměrně negativně. Ve Francii a Bulharsku je průzkum jeho ložisek zakázaný.

V Česku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navrhl po dobu roku až dvou let uvalit moratorium na povolení pro těžbu a průzkum, protože česká legislativa není připravena pro složité technické postupy, jaké vyžaduje získávání plynu z břidlic. Na jednotné evropské standardy čeká i Rumunsko.