Polský výrobce zahradních komponent Martyna postaví závod v Karviné

Zahradní nábytek společnosti Martyna

Zahradní nábytek společnosti Martyna Zdroj: martyna.com.pl

Karvinský magistrát získal nového investora pro svou průmyslovou zónu Nové Pole. Polská firma Martyna, která se zaměřuje na výrobu dřevěných komponentů do zahrad, tam chce postavit svůj závod a zaměstnat až 250 lidí. Od města za tímto účelem odkoupí čtyři hektary. Prodej pozemku dnes schválili zastupitelé. Jde o poslední volnou plochu, zóna tak bude po vystavění haly plně obsazená.

Společnost Martyna, která chce v Česku vyrábět například zahradní nábytek, záměr investovat v Česku oznámila v dubnu, když připustila, že hledá vhodné prostory. Český koordinátor projektu Petr Nádvorník tehdy řekl, že výrobu chce společnost rozjet už v září, na projekt má v Polsku připraveno asi 100 milionů zlotých (přes 600 milionů korun).

Firma Martyna, která podle něj patří mezi pět největších evropských výrobců dřevěného zahradního programu, by chtěla v Česku vybudovat i e-shop. V Česku ale bude podnikat česká dceřiná firma Prolific CZ se sídlem v Třinci.

„Jednání byla velmi rychlá, v řádu týdnů, nabídli jsme firmě poslední čtyři hektary Nového Pole. Zónu tedy budeme mít plnou a zároveň máme pro Karvinou příslib až 250 nových pracovních příležitostí v lehkém zpracovatelském průmyslu. Firma bude v Karviné vyrábět dřevěné komponenty do zahrad - nábytek a zahradní zařízení,“ řekl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Zastupitelé dnes rozhodli, že město prodá pozemky firmě Prolific CZ za cenu 410 korun za metr čtvereční. Tuto částku stanovil posudek jako cenu v místě obvyklou. Prodej se týká více než 42 tisíc metrů čtverečních v blízkosti závodu GS Caltex za cenu 17,2 milionu korun. Naopak město se zavázalo, že uhradí náklady spojené s vynětím půdy ze zemědělského půdního fondu, což činí téměř šest milionů korun. Jde o první krok, v budoucnu chce firma ve městě vybudovat ještě pilu.

„Finální kupní smlouvu by zastupitelé měli mít na stole už 13. září, hned nato by se mohlo začít stavět,“ řekl náměstek primátora Jan Wolf (ČSSD). Podle něj by tak místa mohla být nabídnuta také bývalým zaměstnancům OKD.

Průmyslovou zónu Nové Pole město postavilo se státní dotací v roce 1998. Původně měla 45 hektarů. O 11 let později plochu pro průmysl ještě o deset hektarů rozšířilo. „Zóna vznikla částečně na brownfieldu, dílem na zelené louce. Je plně vybavená infrastrukturou - komunikacemi, přípojkami energií a vody,“ uvedla Swiderová. Dnes je tam už funguje desítka zaměstnavatelů nabízejících 2200 pracovních míst v různých oblastech.