Překážka pro Strnadovu expanzi. Americký výrobce munice Vista dostal další nabídku

Michal Strnad, majitel Czechoslovak Group

Michal Strnad, majitel Czechoslovak Group Zdroj: Profimedia.cz

Producent outdoorového vybavení Vista Outdoor dostal od kanadské investiční společnosti MNC Capital „nevyžádanou nabídku“ na převzetí za 2,04 miliardy dolarů, v přepočtu bezmála 48 miliard korun. Napsala o tom agentura Reuters. Vista, o jejíž divizi sportovního zboží Sporting Products, usiluje i Czechoslovak Group Michala Strnada, následně potvrdila, že nabídku dostala. O finančních podmínkách se ale nezmínila.

Vista je v poslední době žádané zboží. Loni jí kromě Strnada poslala nabídku k fúzi i česká společnost Colt CZ. Vista ji ovšem už odmítla, a proces prodeje divize do rukou Michala Strnada tak pokračoval.

Vista nyní uvedla, že její správní rada návrh společnosti MNC aktivně posuzuje a příští týden na něj odpoví. Zároveň dodala, že její představenstvo nezměnilo svůj názor na prodej divize sportovní munice a doporučuje obchod se společností Czechoslovak Group dokončit. Pro Strnada by šlo o historicky největší akvizice – konkrétně za Sporting Products Vista loni v říjnu nabídl 1,91 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 45 miliard korun.

Akcie Visty páteční obchodování zakončily nad úrovní 33 dolarů za kus, což je zhruba o 6,5 procenta více než den předtím a zároveň stejně jako hodnota z října loňského roku, kdy byla zveřejněna Strnadova nabídka.

Pokud Czechoslovak Group přece jen získá Sporting Products a k tomu český Colt CZ dokončí nákup firmy Sellier & Bellot, Česko se stane v produkci nábojů všech menších ráží do pistolí, pušek či kulometů velmocí západní polokoule. „CSG se díky této akvizici stane jedním z nejvýznamnějších výrobců munice na světě s komplexním portfoliem všech ráží,“ řekl pro e15 už dříve investiční ředitel CSG pro zahraniční projekty David Štěpán.  

Přesto se dvě nejsilnější české zbrojařské formace konkurence v zahraničí úplně nezbaví. V zámoří mezi srovnatelně velké hráče patří například americká společnost Winchester ze skupiny Olin Corporation nebo rodinná americká firma Hornady, přičemž v Evropě jim ve stejné váhové kategorii zůstala už jen bývalá švýcarská státní munička Ruag Ammotec s pobočkami v několika evropských zemích. Kromě toho je čeká vzájemné soupeření o některé státní zakázky na starém kontinentu i v USA.

Další velké akvizice už ale podle Štěpána od českých skupin v dohledné době čekat nelze. V případě úspěšného dokončení akvizic se budou obě skupiny soustředit hlavně na integraci nově nabytých společností.

Firmy Strnadova uskupení působí ve strojírenství, automobilovém, železničním, leteckém a v obranném průmyslu a vyrábějí zbraně, munici či speciální vozidla. Do holdingu patří například Tatra Truck, kterou Strnad spoluvlastní s podnikatelem Reném Materou, a sesterská Tatra Defence Vehicle orientovaná na těžkou pozemní techniku pro vojáky. CSG s propojenými podniky zaměstnává přes deset tisíc lidí. Hrubý provozní zisk (EBITDA) předloni CSG meziročně stoupl na více než dvojnásobek a činil více než 5,6 miliardy korun. Tržby skupiny vzrostly o tři čtvrtiny na 24,9 miliardy.