Primoco plánuje expanzi. Její drony můžou pomoci s kontrolou migrace, míní Babiš

Letoun Primoco UAV s rekordním doletem

Letoun Primoco UAV s rekordním doletem Zdroj: Primoco

Letoun Primoco UAV s rekordním doletem
Primoco UAV
Výroba dronů Primoco
Výroba dronů Primoco
Výroba dronů Primoco
13
Fotogalerie

Tuzemský výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV plánuje v následujících pěti letech expanzi, firma chce do roku 2023 vyrábět až 250 strojů ročně. Po dvou letech od zahájení sériové výroby firma vyrobila 47 letounů, dalších 60 má rozpracovaných. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý při návštěvě firmy uvedl, že chce nabídnout drony evropským zemím pro kontrolu migrace.

Šéf společnosti Ladislav Semetkovský řekl, že pro společnost se jedná o zajímavý návrh, ale konkrétní plány bude firma řešit až podle reakce Itálie a Malty. Semetkovský by na jednání s evropskými partnery měl cestovat společně s Babišem.

Primoco vyrábí drony určené především pro monitorování strategické infrastruktury, například ropovodů nebo plynovodů, dále ochrany hranic a dalších civilních misí. Letouny podle Semetkovského vydrží ve vzduchu až deset hodin a operují v okruhu do 200 kilometrů.

Společnost se nyní primárně orientuje na ruský trh, kde v loňském roce založila dceřinou firmu, která poskytuje letecké práce pro využití především v energetice. Primoco prodává drony také do zemí Středního východu, Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

Firma se sídlem v pražském Radotíně začala na konci loňského roku dosahovat prvních výnosů od založení v roce 2014. Díky tomu společnost vykázala po prvním pololetí zisk kolem tří milionů korun. Do pěti let by společnost chtěla dosahovat roční zisk v řádech stamilionů korun. Dosud firma vykazovala ztrátu, na konci roku 2017 to byl zhruba milion korun.

Podle společnosti byly dosavadní hospodářské výsledky ovlivněny mimo jiné testováním letounů. Letošního zisku společnost dosáhla díky prodeji prvních 40 letadel.

Firma podle Semetkovského zvažuje vstup na pražskou burzu cenných papírů. Primoco chce získat 200 milionů korun formou navýšení základního kapitálu o 15 procent. Získané peníze by podle společnosti měly být použity pro stavbu nových výrobních prostor.