Prodražené jádro: připomeňte si projekty atomových elektráren, které se vymkly odhadům

Stavba americké jaderné elektrárny VC Summer, kterou její investoři ukončili na konci července 2017

Stavba americké jaderné elektrárny VC Summer, kterou její investoři ukončili na konci července 2017 Zdroj: SCE&G

Maďarská jaderná elektrárna Paks
Vizualizace elektrárny Hinkley Point C
Stávající elektrárna Hinkley Point
Stavba americké jaderné elektrárny VC Summer, kterou její investoři ukončili na konci července 2017
Stavba americké jaderné elektrárny VC Summer, kterou její investoři ukončili na konci července 2017
16
Fotogalerie

Problém Evropy i zbytku světa. Výstavba řady jaderných elektráren se protahuje a prodražuje. Také Česko plánuje rozšiřovat kapacity svých atomových zdrojů. Připomeňte si některé projekty v zahraničí, které představují z pohledu investorů nepříliš podařený scénář stavby jaderných bloků. Prohlédněte si fotogalerii.

Délka dokončení jaderných bloků v zemích prvního světa osciluje zhruba mezi sedmi a patnácti roky, ještě divočeji se však vyvíjí křivka nákladů. Například americká jaderná elektrárna VC Summer měla podle prognóz z roku 2008 stát 11 miliard dolarů, o deset let později se ale ukázalo, že půjde o dvojnásobnou sumu. To dodavatele stavby, společnost Westinghouse, tehdy poslalo do insolvence.

Podobné situace se nevyhnuly ani projektům v Evropě. Probíhající dostavba jaderné elektrárny Hinkley Point C ve Velké Británii už se z původních téměř sedmi miliard eur prodražila na více než 22 miliard eur.  Citelné zdražení zaznamenali také ve Francii. V roce 2007 začaly práce na elektrárně Flamanville. Původní suma byla stanovena na 3,3 miliardy eur. V současné době je však odhad na celkovou částku mnohem vyšší. Podle expertů se v této chvíli vyšplhala na 10,9 miliardy eur. Dokončení elektrárny je stanoveno na rok 2020.

Prohlédněte si fotogalerii:

Více peněz si budou muset připravit i Finové. Tamní projekt elektrárny s názvem Olkiluoto, která má být dokončena také v příštím roce, se z původní ceny tří miliard eur dostal na 8,5 miliardy eur. Nepříliš jinak se vyvíjí realizace bloků v elektrárně Mochovce na Slovensku, odhadované náklady vzrostly na dvojnásobek.

Mezi jaderné projekty, které se zatím nezačaly stavět patří elektrárny Pakš v Maďarsku a Hanhikivi ve Finsku. Maďarský projekt, jehož stavba by měla začít v příštím roce, má vyjít na 12,5 miliardy eur. Finové začnou další jadernou elektrárnu stavět v roce 2021. Hotovo by mělo být o sedm let později a odhadovaná celková suma by se měla vyšplhat na 6,7 miliardy eur.