Prolomení limitů na Bílině naruší byznys Pavla Tykače

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: ctk

Limity pro těžbu hnědého uhlí se letos prolomí na dole Bílina, kde těžba neohrozí obce. S tímto doporučením půjde ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek do vlády, která na základě zpracovaných studií o dopadech těžby rozhodne v září. Verdikt o budoucnosti Horního Jiřetína, který by srovnala se zemí budoucí těžba v lomu ČSA, kde těží Severní energetická miliardářů Jana Dienstla a Pavla Tykače, odkládá Mládek na rok 2020.

„O prolomení limitů na Bílině se musí rozhodnout letos, aby byl dostatek uhlí pro veřejné teplárny, závodní energetiky a domácnosti, aniž by se zvýšily ceny tepla,“ říká Mládek. Vynáší tím ortel nad dvěma uhelnými elektrárnami, na které je Tykač napojený. Ministerstvo pracuje s předpokladem, že uhlí pro teplárny bude dost, když v roce 2024 skončí výrobu elektrárna Počerady, která patří ČEZ a o niž už dříve Tykač projevil zájem. Nepočítá se ani s dlouhodobým provozem Elektrárny Chvaletice patřící Severní energetické.

U Počerad vycházely dosavadní studie o trhu s uhlím z toho, že elektrárna bude v provozu i po roce 2050, dokdy má zajištěných pět milionů tun uhlí ročně z Tykačova lomu Vršany. ČEZ zatím do opatření na snížení emisí investoval čtvrt miliardy korun, aby elektrárna mohla alespoň do roku 2024 fungovat. Ve Chvaleticích, které pálí ročně zhruba tři miliony tun uhlí z Vršan a ČSA, se příští rok budou modernizovat dva ze čtyř bloků, aby mohly vyrábět až do roku 2030.

Osud Jiřetína závisí na jádru
Dalších pět let nejistoty chce naordinovat ministr průmyslu Jan Mládek obyvatelům Horního Jiřetína. Rozhodnutí o těžbě za limity v lomu ČSA hodlá ministr odložit na rok 2020. Pokud v té době bude zřejmé, že pokračuje příprava stavby nových jaderných bloků a jaderná elektrárna Dukovany získá povolení k provozu i po roce 2025, nebude podle Mládka uhlí z ČSA potřeba. Času na konečné rozhodnutí je dost, navíc hlubinná těžba prodlouží životnost lomu do roku 2025, tvrdí ministr. „Pokud vláda o prolomení limitů rozhodne v roce 2020, dodávky budou obnoveny nejdříve v roce 2030. „Pokračujeme v přípravách na ukončení těžby krátce po roce 2020,“ říká Gabriela Sáričková-Benešová, mluvčí těžaře Severní energetické.

Stát má ode dneška páky, jak v budoucnu provoz v elektrárnách zarazit. Státní energetická koncepce, která je od 1. července závazná pro státní orgány, stanoví, že povolení k modernizaci dostanou jen uhelné elektrárny, které budou mít odbyt pro více než 60 procent odpadního tepla. Ani Počerady ani dva zbývající bloky ve Chvaleticích by tuto podmínku podle úředníků ministerstva s velkou pravděpodobností nedokázaly splnit. Bez zásadní modernizace přitom nemohou zůstat dlouhodobě v provozu.

Uvolněné elektrárenské uhlí by se podle představ ministerstva míchalo s teplárenským uhlím z Bíliny, což pokryje potřebu tepláren. „Je ale také třeba snižovat spotřebu výhřevného uhlí, ať už modernizacemi tepláren nebo omezováním spotřeby uhlí v domácnostech,“ říká ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Vláda bude muset rovněž zajistit, aby těžaři uhlí prioritně do tepláren posílali. „Spolu s rozhodnutím o limitech navrhneme, aby se změnil horní zákon, který zajistí, že uhlí nepokryté dodavatelskými smlouvami půjde do tepláren,“ dodává náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc.