Průlomový lék na rakovinu vstoupí do klinické fáze

Rakovinné bujení, ilustrační foto

Rakovinné bujení, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americký výzkumný tým kolem doktora Irvinga Weissmana, ředitele Institutu biologie kmenových buněk a regenerativní medicíny při Stanfordově univerzitě, začne už v příštím roce s první fází klinického testování nového preparátu proti rakovině. Ten bude postaven na blokování účinků proteinu CD47, objeveného Weissmanovým týmem v roce 2010.

Endogenní protein využívá většina rakovinných buněk k tomu, aby je makrofágy imunitního systému napadeného jedince ignorovaly a nepohlcovaly je. Tímto rakovina „obchází“ hlavní princip tvorby protilátek v těle. Nový lék, který Weissmanův tým nedávno prezentoval, bude podáván necelé stovce pacientů.

Při laboratorním testování začaly makrofágy imunitního systému za přítomnosti blokátoru proteinu CD47 pohlcovat rakovinné buňky, a to u všech typů nádorového bujení, na nichž byl preparát vyzkoušen. Celý proces ale přinesl další pozitivní objev: makrofágy kromě pohlcení rakovinné buňky začaly aktivovat a učit T lymfocyty CD8+, jak rozpoznat a ničit rakovinou napadené tělní buňky.

„Učení a aktivaci těchto zabijáckých T lymfocytů jsme naprosto nečekali,“ uvedla při prezentaci objevu hlavní autorka průlomové studie Diane Tsengová. „Při správném využití blokátoru proteinu CD47 lze hovořit v jistém smyslu o personalizované vakcinaci proti rakovině,“ dodala Tsengová.

Rakovina byla objevena i u neandrtálců

Dana Syslová: Diagnóza rakoviny byl šok, ale nepřipouštěla jsem si, že můžu umřít