Průmysl v červenci zpomalil růst, stavebnictví prudce zabrzdilo

Bytové domy na pražském Smíchově (ilustrační foto)

Bytové domy na pražském Smíchově (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Průmyslový výroba v červenci zpomalila meziroční růst na sedm procent z červnových 11,1 procenta. Produkce se zvýšila ve většině odvětví, nejvýraznější to bylo v hutním zpracování kovů a slévárenství. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 18,9 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Výrazně oslabil růst stavební výroby, projevuje se nedostatek pracovních sil i materiálů.

Ve výsledcích se stále projevuje epidemie koronaviru, která loni průmysl výrazně ovlivnila. „Relativně vysoká tempa růstu byla ještě zčásti ovlivněna nižší srovnávací základnou. Projevila se však i zvýšená poptávka po některých výrobcích zpracovatelského průmyslu, například oceli,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Nové zakázky ze zahraničí se v červenci zvýšily o 18,3 procenta, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 20,2 procenta. Celkově objem nových zakázek narůstá už tří měsíce v řadě.

V případě automobilového průmyslu byly zakázky vyšší o 13,5 procenta. Meziročně ovšem automobilová výroba mírně poklesla. „Do kladných hodnot ji nevytlačila ani skutečnost, že se tento sektor i před rokem nacházel v mírně červených číslech. Indikace z tohoto odvětví, které má na výkon českého průmyslu tradičně velmi silný dopad, navíc naznačují, že zde krize nedostatku součástek pokračovala i během srpna a její konec se nezdál být na dohled,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Vit Hradil.

Slévárenství a hutní zpracování kovů zaznamenaly růst o více než polovinu. Zakázky na výrobu strojů a zařízení pak stouply téměř o čtvrtinu. Naopak menší zájem byl o počítače nebo oděvy.

Stavební výroba v Česku zpomalila v červenci meziroční růst z červnových 6,5 procenta na 0,5 procenta. V růstu se odvetví udrželo jen díky inženýrskému stavitelství.

Pozemní stavitelství, tedy stavby bytových i nebytových budov, oslabilo.„Chybí stavební dělníci ze zahraničí i základní materiály,„ vysvětlil přičinu tohoto poklesu hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Zvýšená investiční aktivita veřejného sektoru přitom částečně vytěsňuje soukromé zakázky. Stavební firmy totiž většinou preferují práce na větších projektech jako jsou infrastrukturní stavby,“ dodal.