Průmyslníci: Chceme jednu sazbu za obnovitelné zdroje pro celou Evropu

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti.

Solární panely možná čeká zvýšení účinnosti. Zdroj: Profimedia

Čeští průmyslníci chtějí na trhu s elektrickou energií v Evropské unii rovné podmínky v podnikání, tedy jednotný poplatek. Druhou variantou je podle nich diferenciovaná sazba pro velké odběratele elektřiny. Český svaz průmyslu a dopravy ČR tak reagoval na včerejší krok Bruselu, kterému se nelíbí, že mají některé německé firmy výjimku z placení ekologické přirážky v ceně elektřiny.

Evropská komise to považuje za porušení pravidel hospodářské soutěže Evropské unie a ve středu kvůli tomu chce zahájit s Německem řízení. Firmám, které takzvanou zelenou přirážku neplatí, hrozí, že budou muset doplatit miliony eur. Poplatek na podporu obnovitelných zdrojů je v Německu pro průmyslové firmy ve výši v přepočtu 15 korun za megawatthodinu.

„Když se obdobný model, tedy zvýhodnění velkých odběratelů elektřiny, pokusili následně nastavit v Rakousku a ve Slovinsku, Evropská komise to neschválila s poukazem na nepovolené zvýhodnění některých podniků a nerovné podmínky trhu,“ uvedl mluvčí Svazu průmyslu Jiří Janda.

To je podle Svazu nejen diskriminační, ale i likvidační pro konkurenceschopnost energeticky náročných podniků. Podniky navíc potom promítají náklady na energie do svých produktů.

Podle Svazu průmyslu je jedinou cestou k vrácení konkurenceschopnosti zastavení provozní podpory obnovitelných zdrojů energie od roku 2014 a zastropování příspěvku na obnovitelné zdroje do výše uplatněné v roce 2012, tedy na částku 420 korun za magawatthodinu. Výše příspěvku je v současnosti 583 korun za spotřebovanou megawatthodinu.

Poslanci momentálně v mezirosortním připomínkovém řízení projednávají návrh zákona o podporovaných zdrojích energie, který počítá s ukončením podpory obnovitelných zdrojů uvedených do provozu po letošním 31. prosinci. Energetický regulační úřad ústy jeho předsedkyně Aleny Vitáskové požaduje jeho urychlené schválení.