Průmyslovým státům hrozí dekáda společenských otřesů, tvrdí analýza pracovního trhu

Robot, který do elektromobilů přidává světlomety

Robot, který do elektromobilů přidává světlomety Zdroj: Reuters

Průmyslové státy se budou už za dva roky potýkat naráz s pokračujícím stárnutím populace, dynamickým rozvojem technologií a rostoucí příjmovou nerovností. Mix těchto faktorů může vést k velkým ekonomickým i společenským turbulencím a nestabilitě, předpovídá konzultační firma Bain & Company.

Kombinaci stárnoucí populace a využívání umělé inteligence může být pro některé státy zhoubou. Tento trend povede k výrazné platové nerovnosti, která vyústí v otřesy ve společnosti už v roce 2030. Tvrdí to americká poradenská společnost Bain & Company ve své nejnovější prognóze pracovního trhu, kde varuje před tím, že průmyslové státy čekají velké změny, které se začnou projevovat už po roce 2020 a eskalovat v následujících deseti letech.

„Nadcházející desetiletí bude charakterizováno nezvykle vysokou úrovní nestability a výkyvů,“ komentoval studii Walter Sinn, šéf zastoupení firmy Bain & Company v Německu.



Už na začátku následující dekády budou mít vyspělé ekonomiky problémy s nedostatkem pracovní síly. Ve Spojených státech se počet pracovníků zvýší jen minimálně, v ekonomikách západní Evropy spíše poklesne.

Výsledkem budou stále větší investice firem do technologií, aby se s nedostatkem pracovní síly vyrovnaly. Nastupující digitalizace výroby a některých sektorů služeb jen od roku 2015 zvýšila produktivitu práce až o 30 procent. Ve Spojených státech by kvůli tomu mohlo dojít ke ztrátě až čtvrtiny všech pracovních míst.

Dokončení najdete na Peak.cz>>>