Průša dodá nemocnicím ochranné štíty z 3D tiskárny. Denně jich vyrobí dva tisíce

Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně Prusa Research.

Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně Prusa Research. Zdroj: Prusa Research

Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně.
Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně.
Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně. Na snímku také Josef Průša (druhý zprava) a Adam Vojtěch (první zprava).
Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně.
Ochranné štíty vyrobené na 3D tiskárně.
6
Fotogalerie

Do boje s koronavirem se vložila i jedna z nejrychleji rostoucích firem ve střední Evropě – holešovický výrobce 3D tiskáren, společnost Prusa Research. Ta ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a vybranými lékaři začíná testovat ochranné štíty, které lze vytisknout na 3D tiskárnách značky Prusa. O štíty nyní mohou žádat nemocnice, praktičtí lékaři, dentisté, lékárny – dostanou je zdarma, uvedla společnost Prusa Research v tiskové zprávě.

Během pouhých tří dnů prošel projekt od fáze prvního návrhu přes prototypy až po sériově vyráběnou verzi. Vše přitom vzniká ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady, která se podílela na testování prototypů.

„Štíty ochrání oči a tvář od kašlání a kýchání pacientů a jsou perfektním doplňkem k respirátoru,“ řekl ještě v polovině tohoto týdne pro Forbes.cz zakladatel společnosti Josef Průša. Tehdy ještě upozorňoval na to, že zvýšení výroby brání kapacita laserové řezačky. „To už se částečně podařilo vyřešit a nyní jsme navýšili výrobní kapacitu na dvojnásobek, tedy zhruba dva tisíce štítů denně,“ hlásí mluvčí společnosti Martin Bach.

První štíty, byť ještě prototypové, dostala už zmíněná Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Dostali jsme asi 80 kusů k testování. S praktickými lékaři pak inženýři firmy ladili detaily, aby maska byla co nejúčinější a snížila svou propustnost na minimum. Pokud půjde vše podle plánu, měli bychom nové a vylepšené verze štítů dostat do konce příštího týdne,“ věří mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Některé nemocnice už je přitom mají a další budou rychle přibývat. „Jen během pátku jsme jich stihli dodat kolem tisícovky,“ říká Bach.

Hodnota materiálu na jeden štít se pohybuje kolem 20 korun a z hygienických důvodů jsou považovány za jednorázové. Firma se jich přitom zadarmo chystá rozdat desítky tisíc. Součástí nového výrobního režimu firmy bude i spolupráce s ministerstvem zdravotnictví, kterému Prusa Research vyhradí část svých výrobních kapacit.