Ropná "válka" končí, těžit se bude méně. Dohodla se na tom organizace OPEC s Ruskem i dalšími

ilustrační

ilustrační Zdroj: ČTK

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem, úhrnem nazývaní OPEC+, se dohodli na snížení těžby v květnu a v červnu o 9,7 milionů barelů denně, což představuje zhruba deset procent světových dodávek suroviny. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mexickou ministryni pro energetiku Normu Rocío Nahleovou Garcíaovou. Cílem je reagovat na pokles poptávky po ropě v důsledku současné pandemie nemoci covid-19.

Dohodě předcházel týdenní maraton bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa, včetně představitelů skupiny OPEC+ a zemí G20.

Domluvu blokoval odpor Mexika, které si nakonec vynutilo diplomatické vítězství. Svou těžbu sníží pouze o sto tisíc barelů denně. Podle agentury Bloomberg těžbu o dalších 3,7 milionu barelů sníží Spojené státy, Brazílie a Kanada.

Omezení těžby je stanoveno na dva roky, ale ne stejnou měrou jako po první dva měsíce. Od července do konce roku bude těžba omezena už jen o 7,6 milionu barelů denně, posléze do dubna 2022 o 5,6 milionů barelů, napsala agentura Bloomberg.

"Bezprecedentní opatření pro bezprecedentní časy," zhodnotil dohodu šéf výzkumu trhu komodit ze společnosti Citigroup Ed Morse. "Bezprecedentní je v dojednávání snížení těžby to, že roli zprostředkovatele mezi Saúdskou Arábií a Ruskem hrály v této nové dohodě (skupiny) OPEC+ Spojené státy," dodal.

"Velká ropná dohoda OPEC je uzavřená," napsal dnes na twitteru Trump. "V USA zachrání stovky tisíc pracovních míst v energetice. Chtěl bych poděkovat a pogratulovat ruskému prezidentovi a saúdskoarabskému králi Salmánovi. Před chvílí jsem s nimi mluvil z Oválné pracovny. Velká dohoda pro všechny," dodal.

“Ropná cenová válka končí. Klíčoví světoví těžaři se dohodli na historicky rekordním snížení objemu těžby,” myslí si hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. “Dnešní dohodu – uzavřenou na druhém mimořádném jednání během čtyř dní – tak končí cenová válka Saúdské Arábie a Ruska, která v minulém týdnu způsobila pokles cen ropy na minimum od roku 2002, v českých korunách pak dokonce od roku 1999,” dodává.

Dohoda zásadně přispěla k tomu, že ceny pohonných hmot v ČR v březnu klesaly nejvýrazněji za posledních více než deset let. “Cenová válka dvou největších světových exportérů ropy totiž způsobila zaplavení světa touto surovinu, a to navíc v čase historicky klesající poptávky, ochromené v důsledku koronaviru,” připomněl Kovanda.