Rusko a Čína omezí těžbu ropy, poprvé po řadě let růstu

Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy

Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy Zdroj: Ken Doerr, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Produkce ropy v Rusku se letos poprvé za mnoho let sníží, ropné firmy totiž v reakci na dramatický pokles cen suroviny na světových trzích omezují těžbu. Podobný krok oznámila i čínská státní energetická společnost China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), která sníží produkci ropy a plynu poprvé po více než 15 letech. S opětovným nárůstem produkce počítá do dvou let. Ropa za rok a půl zlevnila o více než 70 procent.

Těžba by se mohla snížit o dvě až tři procenta, řekl šéf Lukoilu Vagit Alekperov na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. Pokles by ale mohl být i výraznější, pokud by ruská vláda přikročila ke zvýšení daní, o kterém nyní uvažuje.

„Odvětví těžby ropy se dnes nachází blízko hranice přežití,“ řekl Alekperov v rozhovoru s Reuters. Lukoil je největším soukromým těžařem ropy v Rusku.

CNOOC uvedla, že v tomto roce plánuje vytěžit 470 až 480 barelů ropného ekvivalentu, což by bylo první snížení produkce od roku 1999. Loni produkce činila 495 barelů.

Brent Crude Oil

„CNOOC je jedním z prvních velkých světových hráčů, který explicitně řekl, že sníží produkci,“ sdělil podle agentury Bloomberg ředitel poradenské společnosti Eurasia Group Michael Barron. „To hodně vypovídá o tlaku, jaký současné ceny způsobují. Všechny další velké firmy omezily výdaje a samo sebou se rozumí, že někdy v budoucnu jim klesne i produkce,“ dodal.

Akcie CNOOC na burze v Honkongu klesly o 6,1 procenta na 6,58 HKD, což je téměř sedmileté minimum. S akciemi firmy se obchoduje také na burze v New Yorku.

Cnooc

Ceny ropy klesají kvůli enormnímu převisu nabídky na trhu, vliv má ale i zpomalování růstu čínské ekonomiky po letech rychlé expanze. To zvyšuje nervozitu na světových trzích. Loni čínská ekonomika stoupla o 6,9 procenta, nejpomaleji za 25 let. Výpočty agentury Reuters ale ukázaly, že spotřeba ropy v zemi se navzdory zpomalování ekonomiky zvýšila o 2,5 procenta a vystoupila na nový rekord 10,3 milionu barelů denně.

Vážný problém pro Rusko

Světové ceny ropy se od poloviny roku 2014 kvůli nadbytečným dodávkám na trh spadly o více než 70 procent a minulý týden se poprvé za 12 let dostaly pod 30 dolarů za barel. Alekperov očekává, že se budou v blízkosti 30 dolarů pohybovat i po zbytek prvního čtvrtletí. Za celý tento rok však počítá s průměrnou cenou 50 dolarů za barel. Nyní se cena pohybuje kolem 28 dolarů.

Náměstek ruského ministra financí Maxim Oreškin už minulý týden upozornil, že nízké ceny ropy mohou vést k uzavření některých těžařských aktivit v Rusku. Levná ropa představuje pro Rusko vážný problém, protože prodej ropy a zemního plynu tvoří více než polovinu příjmů státního rozpočtu.