Rusko chce zapojit vybrané státy EU do náhradního plynovodu

Rusko je připraveno jednat s některými ze zemí, které se zúčastnily plánované výstavby plynovodu South Stream, aby je případně zahrnulo do trasy jiného plynovodu. Prohlásil to velvyslanec Ruska při Evropské unii Vladimir Čižov. South Stream měl od příštího roku dopravovat ruský plyn do střední Evropy a vyhnout se území Ukrajiny, Rusko ale v pondělí oznámilo konec projektu.

„Jsem si jist, že ruská strana je připravena jednat s těmito zeměmi o tom, co musíme učinit a jak tuto situaci řešit,“ prohlásil diplomat podle agentury AFP. Ze zemí, s nimiž je prý Moskva ochotna jednat, citoval Maďarsko, Rakousko a Srbsko. Z rozhovorů naopak vyloučil Bulharsko, které prý není spolehlivým partnerem.

Bulharsko počátkem června na žádost Evropské komise pozastavilo přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku. Rusko v pondělí uvedlo, že bez souhlasu Bulharska není s to výstavbu plynovodu realizovat, a oznámilo konec projektu. Týž den Moskva podepsala dohodu s Tureckem o výstavbě podmořského plynovodu přes Černé moře, který by spojoval obě země.

Plyn může proudit z Turecka "všemi směry"

Čižov uvedl, že z hlavního uzlu v Turecku se dá tento plynovod rozšířit „všemi směry“. Pro země, které dosud vyjadřovaly zájem o dodávky plynu ze South Streamu, prý případné potrubní vedení z Turecka nakonec „nebude horší“ než South Stream. South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území.

Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což už Evropa zažila před osmi lety a znovu před pěti lety. Plyn z ruského projektu by navíc uspokojil skoro 15 procent evropské poptávky.