Rusové dál hledají podporu pro nabídku na dostavbu Temelína

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco francouzská Areva nyní bojuje o udržení v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, rusko-české konsorcium MIR.1200 se snaží budovat podporu pro svůj projekt i mezi odbornou veřejností.

Na dnešním Žofínském fóru ruští experti kromě technických detailů několikrát zopakovali, že nabízený reaktor je bezpečnější než předchozí generace ruských reaktorů VVER. „Pro technologii VVER jsou typické některé vnitřně dané bezpečnostní vlastnosti. Například bezpečnostní prvky, které fungují díky gravitaci, či otvory v reaktoru, které se nevyskytují pod úrovní hlavních trubek. V reaktoru VVER 1200 je větší poměr chladicí vody a paliva, jsou tam horizontální parogenerátory, proto je bezpečnější,“ prohlásil Igor Ščekin z OKB Gidropress, člena konsorcia, který se zabývá vývojem a návrhem reaktorů.

Rusové se jako už několikrát v minulosti chlubili i lapačem roztaveného jádra reaktoru, která má bezpečně zchladit jaderný materiál v případě velké havárie. Experti z ruského Kurčatovského institutu zkoumali při vývoji i technologii pro zadržení roztaveného jádra v reaktorové nádobě, tak jak ji používá konkurenční Westinghouse.

„Dospěli jsme k závěru, že pro menší reaktory je to dobrá technologie. Pro vysoce výkonné reaktory nad 1000 MW, jako je VVER 1200 je lepší používat lapač, od něhož tavenina z reaktorové nádoby vyteče,“ řekl Jurij Zvonarev z Kurčatovského institutu. Počítačové modely ukázaly, že roztavené jádro by v lapači po pěti hodinách začalo samovolně chladnout.

Podobné zařízení na odchyt roztavené aktivní zóny reaktoru nabídla ČEZu i francouzská Areva. Tu ovšem českých energetický koncern vyřadil z tendru kvůli nedodržení zákonných a dalších požadavků pro stavbu reaktorů. Jeho názor nezměnily ani námitky a vysvětlení francouzského výrobce.

Ten se proto včera rozhodl podat k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) odvolání proti vyloučení z výběrového řízení. „Areva je přinucena využít všechny právní prostředky, které se v rámci legislativy České republiky a EU nabízí, s cílem vrátit se zpět do zadávacího řízení na dostavbu Temelína,“ píše se v oficiálním vyjádření Arevy.