Rusové nabídli za ČKD Kutná Hora víc než Ukrajinci

ČKD Kutná Hora

ČKD Kutná Hora Zdroj: Kolaz E15

Společnost ČKD Kutná Hora je v insolvenci, ale boj o tuto firmu neustává. Ruská společnost Rail Group, která se zabývá službami v železniční nákladní dopravě, nabídla za tradiční českou slévárnu 700 milionů korun. Tyto peníze by si rozdělili věřitelé. Rusové tak chtějí zaplatit o téměř 215 milionů více než Ukrajinci ze skupiny podnikatele Konstantina Ževaga, se kterými se na reorganizačním plánu již dříve dohodlo vedení ČKD.

Pokud se kutnohorská firma vzchopí, její hodnota se řádově zvýší. „Navíc věřitelům nabídneme podíl na budoucích příjmech,“ řekl deníku E15 právník společnosti Rail Group Daniil Sinitsyn. Rusové již o svém alternativním plánu reorganizace informovali insolvenční soud.

Sama Rail Group patří k věřitelům, kteří vyslovovali podezření, že insolvenční řízení má sloužit k podvodnému prodeji firmy Ukrajincům za příliš nízkou cenu. Věřitelé dosáhli toho, že do insolvenčního řízení vstoupilo také krajské státní zastupitelství v Praze.

Rail Group uvádí, že klíčovým odbytištěm produkce ČKD je ruský trh odlitků pro vagonové podvozky. Rusové také předložili znalecký posudek, podle něhož slévárenská společnost mohla už během krize zajistit stoprocentní vytížení svých výrobních kapacit díky dodávkám na ruský trh. „Na ruském trhu může kvalitě odlitků ČKD Kutná Hora konkurovat pouze Běžická slévárna oceli. Ostatní výrobci, ať už ruští, nebo ukrajinští, nejsou schopni zajistit odlitky tak vysoké kvality,“ uvádí se v alternativním reorganizačním plánu, se kterým přichází Rail Group. Tento plán předpokládá, že zatímco zajištění věřitelé budou uspokojeni stoprocentně, míra uspokojení většiny nezajištěných věřitelů bude 25 procent. Jde o vyšší částky, než by věřitelé získali, kdyby byl vyhlášen konkurz nebo realizován původní reorganizační plán ČKD Kutná Hora.

Ruská společnost Rail Group se zabývá leasingem železničních souprav, dalšími službami v nákladní dopravě i opravou lokomotiv. Jejím konkurentem v souboji o ČKD Kutná Hora je Stachanovský vagonový závod ze skupiny Finance a kredit Konstantina Ževaga. Tento oligarcha a poslanec je blízkým spolupracovníkem bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové a mimo jiné také členem představenstva firmy NWR českého miliardáře Zdeňka Bakaly.

Firma Rail Group dále požádala insolvenční soud, aby prodloužil lhůty pro předložení detailního reorganizačního plánu i jiným subjektům, než je dlužník – tedy samotná ČKD Kutná Hora. Soudkyně Jitka Drobná totiž již dříve rozhodla, že lhůta k předložení aktualizovaného reorganizačního plánu dlužníka se prodlužuje o 60 dní od schválení znaleckého posudku – tedy pravděpodobně od začátku července.