Růst cen v průmyslu mírně zpomalil, tempo ale stále zůstává blízko historických maxim

Zdroj: Škoda Auto

Ceny průmyslových výrobců v Česku v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,3 procenta z 3,4 procenta v červenci, kdy byl nárůst nejvyšší od února 2012. Ceny dál rostly také u stavebních prací a tržních služeb pro podniky, v zemědělství výrazně zpomalily pokles. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Informoval také o vývoji cen v zahraničním obchodě za červenec, ceny dováženého i vyváženého zboží v tomto období zrychlily meziroční růst.

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v srpnu vzrostla na 2,5 procenta z červencových 2,3 procenta, zejména kvůli zvýšení cen za bydlení.

V průmyslu vzrostly především ceny v odvětví koksu a ropných produktů. Ceny kovů a kovodělných výrobků se zvýšily o 4,1 procenta, chemických látek a výrobků o 8,1 procenta, těžby a dobývání o 10,1 procenta. O procento klesly ceny u potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce vzrostly ceny energií o 9,6 procenta," uvedl ČSÚ.

Analytici odhadují, že meziroční nárůst cen v průmyslu přetrvá i ve zbytku roku. Jsou za tím nízké ceny z loňska, slabší koruna, růst cen materiálů a energií a velký objem objednávek, uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský. "K tomu musíme připočíst zvyšující se mzdové náklady, které plynou z rekordně rostoucích mezd a meziročně vyšší ceny ropy," doplnil.

Ekonomka Komerční banky Monika Junicke očekává, že bude pokračovat tlak na spotřebitelské ceny, a inflace by se tak v následujícím roce neměla dostat pod dvě procenta. "Česká národní banka tak bude moci pokračovat ve zvyšování sazeb v tempu jedno zvýšení za čtvrtletí," podotkla.

Ceny stavebních prací se podle odhadů v srpnu zvýšily o 3,5 procenta po červencovém růstu o 3,4 procenta. Podle analytiků se tak zvyšují nejvýrazněji od roku 2008. Ceny tržních služeb pro podniky zpomalily růst na 1,5 procenta z 1,7 procenta v červenci.

Pokles zpomalil u cen zemědělských výrobců na 2,1 procenta po červencovém snížení o 4,4 procenta. "Důvodem je z podstatné části poměrně vysoká srovnávací základna loňského roku, kdy ceny zemědělských výrobců v letních měsících kulminovaly a vykazovaly dvojciferný meziroční nárůst," upozornil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Zatím se tak podle něj neprojevuje letošní horší úroda brambor a obilovin.

V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 0,9 procenta, když vzrostly téměř o pětinu u čerstvé zeleniny a o víc než pět procent u obilovin. O víc než 43 procent klesly ceny ovoce, téměř o čtvrtinu ceny brambor. V živočišné výrobě se ceny snížily o 5,2 procenta, zlevnila jatečná prasata a mléko, vyšší byly ceny vajec a drůbeže.

Meziměsíčně vzrostly ceny v zemědělství o 1,3 procenta, v průmyslu o 0,1 procenta, u stavebních prací o 0,3 procenta a u tržních služeb pro podniky o 0,2 procenta.

Ceny vývozu v červenci stouply o 1,8 procenta po půlprocentním zvýšení v červnu. Jsou za tím hlavně polotovary, ropné výrobky a chemikálie. Dovozní ceny zrychlily růst na 2,5 procenta po červnových 0,7 procenta. Největší vliv mělo zdražení minerálních paliv o 33 procent, zvláště ropy a ropných výrobků.

Proti červnu vývozní ceny stouply o 0,4 procenta, dovozní o 0,6 procenta.