Šéfové ztrátové NWR dostali prémie. Miliony si vydělal i Telička

Europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička

Europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička Zdroj: CTK

Nemalý díl více než půlmiliardové loňské ztráty těžařského NWR jde na vrub manažerským výplatám. Šéfové uhelné firmy si loni přišli takřka na 93 milionů korun, což je přes 16 procent celkové ztráty těžaře za rok 2014. „Výše odměn odpovídá náročnosti a odpovědnosti vedoucích pozic a zajišťuje udržení kvalitních manažerů,“ řekl k výši odměn mluvčí NWR Radek Němeček.

Jen ředitelský tandem Gareth Penny a Marek Jelínek vyšel důlní firmu podle výroční zprávy zhruba na 60 milionů korun, vydělal si tak trojnásobek toho, co v roce 2013. Zbytek mzdového koláče si podělilo 11 neexekutivních manažerů firmy. Nejvíce z nich si polepšil bývalý šéf výboru pro transformaci firmy a nynější europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička.

Celkově loni NWR vyplatilo na mzdách a odměnách 6,9 miliardy, tedy o 15 procent méně než v roce 2013. Podle zprávy firmy se tak stalo dílem díky propouštění, ale také krácením zaměstnaneckých benefitů. To se vedle nejvyšších šéfů firmy netýkalo ani některých dalších vysokých postů. Účet za půlroční angažmá Pavla Teličky v NWR tak například činil 3,7 milionu korun, tedy téměř dvojnásobek jeho odměn za rok 2013. S devíti miliony v kapse opustil NWR i někdejší šéf OKD Ján Fabián. Celková výše loňských odměn členům představenstva odpovídala zhruba třem procentům hotovostního zůstatku firmy ke konci roku 2014.

Bakala a Kadas si nevyplatili nic

Ani korunu si naopak nevyplatili významní zástupci vlastníků těžaře, Zdeněk Bakala a Peter Kadas, samaritánský osud stihlo čtvrtmilionové „drobné“ náležející ukrajinskému miliardáři Kostyantinu Zhevagovi, který představenstvo NWR opustil loni v únoru. Svůj loňský i předloňský příjem se podnikatel rozhodl věnovat na charitu.

Strádat nemusí vedení NWR ani v příštích letech. Osm nejvýše postavených šéfů těžaře i dceřiné firmy OKD získalo letos v rámci motivačního programu nárok na peněžité odměny odpovídající budoucí hodnotě 330 milionů akcií. I při současném kurzu akcií NWR na historickém minimu by si tak vedení v příštích třech letech rozdělilo kolem 110 milionů korun.

NWR přitom v uhelné branži podniká stále méně. Letos plánuje omezení těžby o třináct procent a investuje nejméně za posledních deset let. Rychle ubývá i peněz na účtech. Jen za poslední loňské čtvrtletí zmizelo z účtů přes 600 milionů
korun – firma tak utratila přes patnáct procent peněz, které měla v pokladně koncem září.