Síkela: Když selžeme, brzy budeme mít v Evropě řadu proruských vlád

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zvoněním zahajuje zasedání energetických ministrů EU v Bruselu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zvoněním zahajuje zasedání energetických ministrů EU v Bruselu. Zdroj: ČTK / AP / Olivier Matthys

České předsednictví musí v energetické krizi zajistit jednotu Evropské unie. V rozhovoru s německým deníkem Die Welt před jednáním ministrů hospodářství EU to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Zároveň popsal, které ruské zbraně považuje za obzvláště nebezpečné.

Síkela upozorňuje, že je nutné obyvatelům vysvětlovat, proč se musejí uskrovňovat. „V Evropě je válka. Na Ukrajině se střílí, ale týká se to i nás. Využíváme hospodářské zbraně, sankce,“ řekl ministr. Připomněl, že Rusko se na válku dlouho připravovalo mimo jiné tím, že už loni bránilo naplnění plynových zásobníků v Evropě.

„Rozhodující bitva se odehraje v zimě. Rusku se nevede dobře, sankce na ně působí. Kreml ale sází na to, že naše obyvatelstvo už v zimě nebude ochotno držet náš kurz a donutí nás, abychom sankce odvolali. To se nesmí stát,“ dodal.

Pokud by se takovému vývoji přesto nepodařilo zabránit, znamenalo by to vzestup proruských sil v Evropě, které by se dostaly do řady vlád členských států EU a následně tlačily na Ukrajinu, aby učinila rozsáhlé ústupky vůči Rusku. „To by byl konec vzájemné soudržnosti EU – v konečném důsledku by to pro nás představovalo existenční riziko,“ obává se Síkela.

Důležitá je v tomto ohledu podle něj komunikace s obyvatelstvem a pružnější reakce struktur EU i členských států na aktuální dění. „Musíme lidem sdělit, že to bude velmi složité, ale že se z této situace spolu dostaneme a že EU a členské státy dělají všechno, ale opravdu všechno pro to, aby tyto těžkosti zmírnily,“ řekl s tím, že EU musí zajistit, aby evropské hospodářství nešlo ke dnu, zabezpečit dodávky energií a likviditu. „Členské státy si také musejí navzájem pomáhat. Protože menší ekonomiky jsou citlivější než ty velké,“ vysvětlil Síkela.

Na dotaz redaktora Die Welt, jak hodnotí německou energetickou politiku posledních let, která zemi dostala do větší závislosti na ruských surovinách, Síkela přímo neodpověděl. Uvedl ale, že současná mimořádná situace podle něj vyžaduje i mimořádná opatření.

„Rozumím, že všichni musíme brát ohled na zásady našich voličů, ale zopakuji ještě jednou: je válka. V této situaci musíme učinit to, co je nezbytné. Tím myslím i emisní povolenky. Možná bychom měli na jeden rok připustit určité úlevy. Nejde o to, abychom se vzdali svých klimatických cílů. Ale někdy se ptám, o čem to tu v Evropě vlastně diskutujeme, když Rusko ten plyn, který by jinak poslalo do Evropy, jednoduše spaluje,“ prohlásil ministr.

Síkela před jednáním energetických ministrů řekl novinářům, že země Evropské unie se patrně shodnou na podpoře likvidity energetických firem, reálnou šanci má i dohoda o úsporách elektřiny. Naopak zastropování ceny ruského plynu, které navrhla Evropská komise, Česko ani další středoevropské země nepodporují, protože na cenu elektřiny nebude mít podstatný vliv, dodal ministr.

Video placeholde
Co obnáší české předsednictví v Radě EU a proč je důležité? • Videohub