Škoda Auto koncem příštího roku představí velké SUV

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Automobilka Škoda Auto na konci roku příštího roku představí nový model vozu kategorie SUV (sportovně-užitkový automobil). Auto s pracovním názvem „A plus SUV“ bude větší než současný vůz Yetti a bude mít řadu prvků shodnou se studií Vision C, kterou automobilka představila loni v Ženevě. Deníku E15 to řekl Luboš Vlček, šéf prodeje automobilky v Česku.

„Myslím, že na sklonku roku 2016 oznámíme příchod dalšího člena rodiny. Bude to v první fázi větší SUV,“ uvedl Vlček. Změny čekají i model Roomster. Podle Vlčka se na trhu objeví jeho nástupce už v příštím roce.

„Bude to vůz, který bude mít výchozí pozici pro dvě značky. Jednou z nich bude Škoda Auto,“ dodal bez bližších detailů Vlček. Podle informací E15 nový Roomster bude shodný s novým modelem Volkswagen Caddy, který koncern představil v úterý v Ženevě. Vůz se bude vyrábět v polské Poznani.

Další novinky z autosalonu v Ženevě sledujte a na Twitteru týdeníku Euro

Nástupce dostane i model Yeti, ale stane se tak až za několik let. Model, který loni prošel mírným faceliftem, je podle Vlčka stále na „startovní čáře“ a jeho životní cyklus zdaleka není u konce. Bez zajímavosti ovšem není, že Yeti se vyrábí v závodě v Kvasinách, kde se bude vyrábět i nové SUV od Seatu. To by se mělo podobat konceptu 20v20, který značka představila v Ženevě. Šéf prodejů škodovky v Česku však řekl, že Yeti a nové SUV od Seatu budou dva zcela odlišné vozy.

„Škoda má samozřejmě svůj koncept designu. V roce 2014 jsme představili Vision C a říkali jsme, že v sobě skrývá řadu prvků designu, které najdeme v nástupnických modelech,“ uvedl Vlček.

Vývoj nicméně čeká i čerstvě představený Superb. Ten bude pravděpodobně vůbec prvním vozem mladoboleslavské automobilky, který dostane alternativní pohon. Konkrétně plug-in hybrid, který má nejen konvenční motor, ale i elektromotor, jejž je možné nabíjet z obyčejné zásuvky.

„Platforma, na které je postaven Superb, umí nabídnout PHEV (plug-in hybrid). To je základní předpoklad pro to, abychom vedli diskuzi, jestli pro tento model nabídneme PHEV. Toto bude první krok, kterým se budeme zabývat. Není vyloučeno, že i ostatní modely budou tuto technologii mít, ale osobně se domnívám, že ta první diskuze na toto téma bude v rámci modelové nabídky k Superbu,“ uzavřel šéf prodeje Škoda Auto v Česku.