Ve skupině Liberty padl první návrh na insolvenci. Majitel ostravské huti skomírá

Liberty řeší financování byznysu bezmála měsíc, kdy padl její hlavní věřitel Greensill Capital.

Liberty řeší financování byznysu bezmála měsíc, kdy padl její hlavní věřitel Greensill Capital. Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Finanční problémy nadnárodní ocelářské skupiny Liberty Steel se stupňují, jak si uvědomuje majitel Sandžív Gupta.
Liberty řeší financování byznysu bezmála měsíc, kdy padl její hlavní věřitel Greensill Capital.
„Nedává smysl, aby jakýkoli věřitel ničil pracovní místa a hodnotu, která by mu mohla pomoci se zotavením,“ řekl ve čtvrtek pro BBC radio Gupta. 
Pád ocelářského kolosu by se projevil i v Česku, protože součástí skupiny je huť Ostrava Liberty.
Majitel Liberty House, indický podnikatel Sandžív Gupta
6
Fotogalerie

Finanční problémy nadnárodní ocelářské skupiny Liberty Steel se stupňují. Po měsíci hledání nového zdroje financování švýcarská banka Credit Suisse Group podala návrh na insolvenci obchodníka s komoditami Liberty Commodities, tedy na jednu z dceřiných společností skupiny. Píše o tom agentura Bloomberg.

Liberty řeší financování svého byznysu už bezmála měsíc, kdy padl jeho hlavní věřitel Greensill Capital. Majitel ocelářského gigantu Sanjeev Gupta však navzdory posledním neutěšeným zprávám obavy mírní, jednání s insolvenčním správcem společnosti Greensill se údajně vyvíjejí správným směrem. 

„Nedává smysl, aby jakýkoli věřitel ničil pracovní místa a hodnotu, která by mu mohla pomoci se zotavením,“ řekl ve čtvrtek BBC radio Gupta. 

Pro televizi Sky News už ovšem připustil, že situace může nabrat i jiný, černější směr. „Je v zájmu věřitelů, aby s námi spolupracovali. Pokud to ovšem vidí jinak, jsme připraveni se soudit,“ uvedl ocelářský magnát.

Tlak už nevydržela například zmíněná Credit Suisse, která přes banku Citigroup podala insolvenční návrh na jednu z dceřiných společností Liberty. Ještě více tak přiblížila hrozbu dominového efektu, zvláště pak poté, co firmě odmítá pomoci britská vláda.

Pád ocelářského kolosu by se projevil i v Česku, protože součástí skupiny je huť Ostrava Liberty. Minulý pátek se už kvůli ní sešli britský ministr pro podnikání, energetiku a průmysl Kwasim Kwartengem s českým vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Vicepremiér po setkání uvedl, že se strany dohodly na intenzivní komunikaci týkající se dalšího vývoje a že zaměstnanci ostravské hutě se propouštění obávat nemusejí. „Pečlivě to hlídáme. Situace není jednoduchá, ale uděláme maximum pro to, abychom udrželi pracovní místa. Výsledky Liberty Ostrava nejsou vůbec špatné. Je to o tom, abychom se s Brity domluvili na společném postupu, budeme průběžně v kontaktu,“ řekl tehdy Havlíček.

Liberty Steel je třetím největším výrobcem oceli v Británii. Tamní vláda připravuje plány na záchranu oceláren Liberty Steel v případě kolapsu jejich mateřské společnosti GFG Alliance. Prioritou pro Česko je podle Havlíčka zachovat všech šest tisíc pracovních míst.