Skupina Multicraft investuje do montážních firem, zajistila si přístup na americký trh

Multicraft Group získá investicí do montážních firem i výkonnější jeřáby (ilustrační foto).

Multicraft Group získá investicí do montážních firem i výkonnější jeřáby (ilustrační foto). Zdroj: Alexandr Malachovský

Tuzemská strojírenská skupina Multicraft Group rozšířila své portfolio o montážní společnosti, když koupila většinový podíl ve firmách Montáže Přerov a Montáže Trenčín. Menšinový podíl pak získala v americké MZP Kiln Services.

„Firmy mají celkem 300 zaměstnanců a obrat přes 600 milionů korun," uvádí Tomáš Kondělka, odpovědný ve skupině Multicraft Group za akvizice. Velikost transakce skupina nezveřejnila.

Podle Kondělky je důvodem investice synergie se zbylými firmami ve skupině a přístup na americký trh. „Žádná společnost neměla vlastní montážní kapacity a také jsme doposud byli limitováni nosností jeřábů, která v našich firmách byla do čtyřiceti tun,“ dodává Kondělka s tím, že v Přerově mohou díky vlastním autojeřábům manipulovat s nákladem až sto tun.

Do skupiny Multicraft spadá přes dvacet společností především z oblasti strojírenství a energetiky s celkovým ročním obratem zhruba tři miliardy korun. Počet zaměstnanců se akvizicí zvýší na více než sedm set. Multicraft tak pokračuje v akvizicích firem, když například před dvěma lety koupil radotínskou Janku Engineering od indické skupiny LEEL Electricals. Radotínská firma vyrábí klimatizační a chladící zařízení.

Multicraft Group nyní plánuje, že rozšíří nabídku montážních společností o výrobu a montáže tlakových celků. „Dále je chceme posunout směrem do energetiky,“ doplňuje Kondělka.

Ostravská strojírenská skupina přitom postupuje jako jiní investoři do strojírenství. „Nepreferujeme ve firmách stoprocentní podíly, proto s námi v této investici zůstávají aktivně působit děti původních vlastníků,“ říká Kondělka. Podobnou strategii má například investiční skupina SkyLimit Industry, která vítá, když původní vlastníci si ponechají ve firmě menšinový podíl.

Dopad boje s koronavirovou pandemií ovlivní ovšem i Multicraft Group. "Strojírenství má určitou setrvačnost, ale dopady očekáváme od července, kde už vidíme méně práce,“ popisuje současnou situaci Kondělka.  Skupina se proto chce více zaměřit na obchod a synergie.

Naopak SkyLimit Industry zatím nepříznivý dopad nevidí.  „Naše společnosti se zaměřují převážně na dodávky automatizovaných výrobních linek a dalších technologických zařízení pro průmyslové zákazníky. Po celou dobu pandemie jsou v plném provozu a nepociťují úbytek zakázek," doplňuje Jaroslav Sopuch, spoluzakladatel skupiny SkyLimit Industry. Ta zahrnuje pět strojírenských firem. Některé z nich podle Sopucha dokonce v posledních dvou měsících získaly nové významné zakázky.