Slovenská opozice chce zastavit modernizaci BVP. Dodavatelem je i Strnad

BVP 2 ve výzbroji AČR

BVP 2 ve výzbroji AČR Zdroj: www.army.cz

Čtyři dny před letošními volbami uzavřel tehdejší slovenský ministr vnitra Martin Glváč v utajení smlouvu na modernizaci starých transportérů BVP za 27 milionů eur. Tento týden se informace o zakázce dostaly na veřejnost. Opoziční poslanci požadují vysvětlení zakázky a pozastavení projektu kvůli načasování jejího podepsání. Jedním z dodavatelů je i firma z holdingu Czechoslovak Group českého zbrojaře Jaroslava Strnada.

Zakázku zastřešuje podnik Konštrukta Group vlastněný slovenským státem. Denník N přinesl informaci, podle které je hlavním subdodavatelem slovenská společnost MSM patřící do holdingu Czechoslovak Group. Podle jejího tiskového mluvčího Andreje Čírtka je ovšem společnost pouze menšinovým subdodavatelem. Slovenský zákon neumožňuje zveřejnit informace o tom, co přesně firmy armádě dodávají.

Při modernizaci jedenácti transportérů BVP vychází cena úpravy jednoho stroje na 1,5 milionu eur. Průměrný věk vozidel je kolem 26 let. Pořízení nového pásového vozidla by stálo kolem čtyř milionů eur. Denníkem N oslovený vojenský publicista Vladimír Bednár o účelnosti investice pochybuje, transportéry BVP se podle něj ani v modernizované verzi novým transportérům nemůžou vyrovnat, mimo jiné kvůli slabé ochraně podvozku nebo umístění palivové nádrže na zadních dveřích.

S tím nesouhlasí serverem E15 oslovený vojenský a bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec. „BVP-2 jsou vysoce efektivní vozidla. Když zmodernizujete systém řízení palby, dostanou úplně jinou bojovou hodnotu,“ řekl serveru Štefec. Dalšími úpravami by mělo být zesílení pancíře, výměna motoru a převodovky a instalace aktivního systému obrany. Takové úkony by se podle analytika za 1,5 milionu eur měly zvládnout.

Pásové BVP je podle Štefce spíše stroj do války například proti kolovým pandurům, které jsou zase lépe uzpůsobené pro zahraniční mise. Slovenská armáda se ovšem může dočkat i jich. Strnadova MSM nabízí vládě pandury, které by v licenci vyrobila na Slovensku pod jménem Corsac.