Slovenské plynárenství hledá kupce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Už celé měsíce se diskutuje o tom, že menšinoví 49procentní akcionáři Slovenského plynárenského průmyslu, německý E. ON Ruhrgas a francouzský Gaz de France Suez, chtějí prodat své podíly. Uchazeči se sice ozývají, ale většina chce zůstat v anonymitě.

„Máme zájem o strategické partnerství, nechceme si spolupráci vynucovat,“ vzkázal prostřednictvím Hospodárských novin šéf Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský, jediné firmy, jež své úmysly sděluje přes média.

Nový kabinet zatím nabídky nekomentuje. Ministr hospodářství Tomáš Malatinský uvedl, že se musí s návrhem seznámit. Premiér Robert Fico však upozorňuje, že situaci bude velmi pozorně sledovat. „Nedokážeme mu (prodeji) zabránit, protože tyto akcie má akcionář plně k dispozici,“ podotkl s tím, že se začínají vynořovat legitimní otázky o změnách podmínek nastavených při privatizaci před deseti lety.

Vláda by ráda převzala alespoň manažerskou kontrolu či většinu v představenstvu. Tak by mohla kontrolovat nejen samotný chod podniku a rozdělování zisku, ale i návrhy na změny v cenách plynu pro domácnosti. „Státu jako většinovému akcionáři tato většina patří,“ zdůraznil premiér.

EPH, holding slovenských a českých miliardářů, jim však manažerskou kontrolu přenechat nechce, ochotný je vzdát se jiných výhod. Zmiňuje se změna dividendové politiky nebo pro stát výhodnější úprava předkupního práva. Společnost to ale také nebude mít snadné, protože zájemců o strategický podnik je více. Za nynější podíl zahraničních akcionářů by kterýkoli z nich měl zaplatit nejméně kupní cenu zhruba čtyř miliard eur.

Kromě snahy vrátit státu po deseti letech manažerskou kontrolu v SPP by staronový premiér rád dostal celý podnik. Soustavně opakuje, že „pokud by měl stát dost peněz, měl by zlaté vejce koupit zpět“. Zdroje ale vybrakovaná státní kasa nemá, avšak i kdyby je získala, visel by otazník nad předkupními právy na podnik stanovenými během privatizace v roce 2002.

Odborníci se shodují, že pokud by Fico našel způsob, jak dostat podnik zpět pod kontrolu, učinil by to. Nasvědčuje tomu i činnost jeho první vlády v roce 2009, která odkoupila 49procetní podíl ve strategickém přepravci ropy Transpetrol od Yukos International. Firma tento podíl získala rovněž v privatizaci v roce 2002. názory str. 16

Stát a dva další akcionáři

Slovenský plynárenský průmysl s více než 150letou tradicí má dva akcionáře: stát, který prostřednictvím Fondu národního majetku drží 51procentní podíl, a konsorcium Slovak Gas Holding sestávající z firem E. ON Ruhrgas a Gdf Suez. Holding získal 49 procent akcií v roce 2002 za tehdejších 130 miliard slovenských korun, přibližně 107 miliard českých korun. Navzdory menšímu podílu společnosti získaly od státu na oplátku manažerskou kontrolu v podniku.